o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|

Pożywka dla raka. Wyrzuć z diety

397
Podziel się

‘’Dusiciele komórek’’, ‘’cisi zabójcy’’ – to tylko niektóre z nazw, którymi określane są najgorsze dodatki do żywności. Sprawdź, których składników należy się wystrzegać jak ognia.

Mleko może zawierać szkodliwe emulgatory.
Mleko może zawierać szkodliwe emulgatory. (Getty Images)
bEgAalhN

9 dodatków do żywności, których lepiej unikać

Mają za zadanie wydłużyć termin przydatności do spożycia produktów, hamują rozwój pleśni i grzybów, ale także nadają jedzeniu pożądany smak czy kolor. Niestety, syntetyczne dodatki i konserwanty spożywane regularnie nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Liczne badania wykazały, że niektóre z nich mogą prowadzić do mutacji w komórkach, zwiększają ryzyko chorób przewlekłych, a także niebezpiecznych nowotworów.

bEgAalhP

Emulgatory, takie jak karagen, monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbat E-80) czy bromowane oleje roślinne (BVO) dodawane np. do twarogów, mleka, lodów, wyrobów czekoladowych czy galaretek pozostają bardzo długo w tkance tłuszczowej – nawet przez wiele lat.

Sztuczne substancje słodzące jeszcze niedawno były uważane za zdrowszy zamiennik cukru. Niestety, aspartam, acesulfam K, sukraloza, sorbitol, truvia czy sacharyna mogą przyczyniać się do bólu głowy, a w skrajnych przypadkach do padaczki.

Chociaż trudno w to uwierzyć, to środki pianotwórcze, które są wykorzystywane np. przy uszczelnieniach, są wykorzystywane również do produkcji fast foodów. Innym dodatkiem, na który należy uważać jest azotan sodu, występujący również w składzie nawozów, środków czyszczących czy materiałów wybuchowych. Znajdziemy go też w produktach spożywczych, głównie w wędlinach, którym nadaje słony smak i apetyczny kolor.

bEgAalhV

Sztuczne barwniki według niektórych badań mogą przyczyniać się do rozwoju ADHD. Eksperci zalecają uważać na składniki kryjące się pod symbolami: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129.

Niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą być również substancje przeciwzbrylające. Zaliczamy do nich: fosforany, węglany, krzemiany i aluminium. To związki szczególnie szkodliwe dla naszego mózgu. Innym składnikiem wielu popularnych artykułów spożywczych, na który należy uważać, to glutaminiam sodu. Agencja Żywności i Leków zaakceptowała stosowanie aż 20 nazw tego składnika, co może wprowadzić w błąd konsumentów.

Gdzie znajdziemy glutaminian sodu? Lista jest ogromna, to substancja dodawana do sosów, gotowych dań, produktów garmażeryjnych, konserw mięsnych i rybnych, zupek instant, frytek, a nawet mrożonych warzyw i wędzonych ryb.

Zobacz także: Śniadanie w 10 minut

bEgAalhW

Do najbardziej toksycznych dla organizmu człowieka substancji eksperci zaliczają bisfenol A oraz benzoesan sodu. Bisfenol A czyli BPA znajdziemy w produktach w puszkach, np. sosach do pizzy, pomidorach, rybach, mięsie czy napojach. Z kolei benzoesan sodu kryjący się pod symbolem E 211 jest dopuszczony, ale tylko pod warunkiem, że jego dzienne spożycie nie przekracza 5 mg na kilogram.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEgAaliq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(397)
Abc
3 tyg. temu
Trudne sprawy ,tak bym to nazwała.I co z tym fantem zrobić? Co jeść ?żeby być zdrowym.
zzz
4 tyg. temu
najwyzsza por zaprzestac ich stosowania, w koncu jest MZ i MR
OldestWoman
4 tyg. temu
Kto zrozumie ten zwariowany świat? Przecież to niemożliwe. Najpierw miesza się trucizny do jedzenia, w świetle prawa, zgodnie z recepturami. A następnie ostrzega się konsumentów, że to, co jedzą jest szkodliwe. Czyli co? Powinni jeść, czy może zacząć odżywiać się światłem? Szkoda słów.
bEgAalir
BASIA
4 tyg. temu
A KTO SPRAWDZA INFORMACJE NA TOWARACH CO ZAWIERAJA???CZY TE OPISY CO ZAWIERA TOWAR SĄ ADEKWATNE DO CENY???TO CO KUPUJEMY TO NIE ŻYWNOŚĆ TO UKŁAD MENDELEJEWA WE WSZYSTKIM.KTO NA TO POZWOLIŁ???CZŁOWIEK ŚWIADOMIE ZABIJA CZŁOWIEKA.
kiki
4 tyg. temu
bywa , że trucizna w małych dawka jest lekiem
aka
4 tyg. temu
Moze ktos , kiedys napisze lise, ktore produkty nie sa szkodliwe dla zdrowia?
prawda
4 tyg. temu
a dlaczego Aspartam i Dwutlenek tytanu sa w lekach?To bardzo szkodliwe substancje a sa
ludzie zbier...
4 tyg. temu
A kto sprawdza np. HERBAPOL .Tam ziola sa suszone w pelnym sloncu na specjalnych siatkach aby szybciej to gowno wyschlo .Po takiej kapieli slonecznej moze zostaje 20 procent dobra z ziol-moze.A to wszystko robia ludzie ktorzy zakontraktowali i maja jakies umowy zawarte z Herbapolem Sama to widzialam te niby suszarnie w cieniu nie na sloncu he he a robi to zwykly chlopek roztropek ktory tak oszukuje blizniego a w niedziele idzie do kosiola przepraszac za grzechy. Czy Herbapol robi jakies badania tych ziol.
tez stara
4 tyg. temu
Do stara -umiem , rozumiem -umiemy, rozumiemy-pozdrawiam.
BOBO
4 tyg. temu
A ja się pytam: Kto na to pozwala?
pytanie stare...
4 tyg. temu
dlaczego?szkodliwa żywność znajduje się w obrocie handlowym?Po co SANEPID ,JHARS cała masa nierobów- jakie są efekty ich pracy?oprócz pobierania wynagrodzeń?
stara
4 tyg. temu
jeśli szczepionka nie chroni przed zakażeniem.jest skuteczna tylko przez 6 m-cy to po co szczepic male dzieci,młodziez ? zgoda gdyby ochraniała dozywotnie jak np. szczepionki przeciwko grużlicy,szkatlatynie,ospie, to rozumię ale szczepic kilka razy bez efektu bo i tak sie można zarazić i zarażać tego nie rozumię a jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze a w tym przypadku duże i co poł roku
ityle
4 tyg. temu
co z tego jak i tak beda produkty szpikowane chemia dopuszczane do sprzedazy, jak uniknac? jak sie wszystko ominie pozostanie woda (jaka i skad? i mirabelki Lopuszanskiego, na tym sie dlugo nie pociagnie
bEgAalij
bim
4 tyg. temu
zawsze piłem mleko jakim prawem przeżyłem 70 lat, lubię boczek ,smalec ,nie jem drobiu
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić