Przez lata żyliśmy w błędzie. Polacy jedzą jej 5,5 kg rocznie!

Według ekspertów ds. żywności sól himalajska wcale nie jest taka zdrowa, jak głosi powszechna opinia. Dietetycy uważają, że prozdrowotne właściwości różowej soli to mit stworzony przez specjalistów od marketingu. Naukowcy apelują o ograniczenie spożywania soli - przeciętny Polak zjada jej 5,5 kg rocznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Ile soli jemy?

Andrea Ghiselli znany ekspert ds. żywienia potwierdza, że różowa sól himalajska zawiera cenne pierwiastki takie jak: żelazo, cynk, wapń i magnez, jednak nie są to ilości, które nie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Poza tym sól himalajska posiada rtęć, ołów, bizmut, antymon, tellur i cer. Ekspert zaznacza jednak, że są to śladowe ilości tych pierwiastków.

Ponadto ten rodzaj soli wcale nie pochodzi z Himalajów, a jest wydobywany w kopalni o 300 km oddalonej od tych gór. Okazuje się, że sól himalajska tak naprawdę pochodzi z Pakistanu, a konkretnie z Khewra.

Sól himalajska jest zdrowa?

Miłośnicy soli himalajskiej są przekonani o jej zdrowych właściwościach i o tym, że lepiej zastąpić nią zwykłą sól kuchenną. Jej zwolennicy twierdzą, że różowa sól lepiej pomaga na dolegliwości związane z jelitami, reguluje ciśnienie krwi oraz dba o naszą skórę. Poza tym pomaga na infekcje jamy ustnej i gardła i redukuje cellulit.

Niestety, nie istnieją oficjalne badania, które potwierdzają, że stosowanie soli himalajskiej zamiast zwykłej przynosi większe korzyści dla naszego zdrowia.

Nadmiar soli

"Szkodliwy jest na pewno nadmiar każdej soli. Najgorsza jest sól rafinowana. Sól himalajska jest uważana za najczystszą sól, wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną i bogatą w minerały. Oprócz chlorków i magnezu zawiera też siarczany i żelazo" - mówi dla WP abcZdrowie dietetyczka Paulina Roziewska.

Najzdrowsza sól, to sól morska nierafinowana. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. Zawiera również magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej. Ma szary kolor i jest lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego można jej używać mniej niż soli kuchennej - dodaje w rozmowie z portalem ekspertka.

Z tego wynika, że każdy rodzaj soli spożywany w nadmiarze powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody w organizmie, dlatego powinniśmy używać jej jak najmniej. Różowa sól jest znacznie droższa od kamiennej, niestety w parze z ceną nie idzie jakość.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan