Przez lata żyliśmy w błędzie. Polacy jedzą jej 5,5 kg rocznie!

Według ekspertów ds. żywności sól himalajska wcale nie jest taka zdrowa, jak głosi powszechna opinia. Dietetycy uważają, że prozdrowotne właściwości różowej soli to mit stworzony przez specjalistów od marketingu. Naukowcy apelują o ograniczenie spożywania soli - przeciętny Polak zjada jej 5,5 kg rocznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Ile soli jemy?

Andrea Ghiselli znany ekspert ds. żywienia potwierdza, że różowa sól himalajska zawiera cenne pierwiastki takie jak: żelazo, cynk, wapń i magnez, jednak nie są to ilości, które nie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Poza tym sól himalajska posiada rtęć, ołów, bizmut, antymon, tellur i cer. Ekspert zaznacza jednak, że są to śladowe ilości tych pierwiastków.

Ponadto ten rodzaj soli wcale nie pochodzi z Himalajów, a jest wydobywany w kopalni o 300 km oddalonej od tych gór. Okazuje się, że sól himalajska tak naprawdę pochodzi z Pakistanu, a konkretnie z Khewra.

Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem

Sól himalajska jest zdrowa?

Miłośnicy soli himalajskiej są przekonani o jej zdrowych właściwościach i o tym, że lepiej zastąpić nią zwykłą sól kuchenną. Jej zwolennicy twierdzą, że różowa sól lepiej pomaga na dolegliwości związane z jelitami, reguluje ciśnienie krwi oraz dba o naszą skórę. Poza tym pomaga na infekcje jamy ustnej i gardła i redukuje cellulit.

Niestety, nie istnieją oficjalne badania, które potwierdzają, że stosowanie soli himalajskiej zamiast zwykłej przynosi większe korzyści dla naszego zdrowia.

Nadmiar soli

"Szkodliwy jest na pewno nadmiar każdej soli. Najgorsza jest sól rafinowana. Sól himalajska jest uważana za najczystszą sól, wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną i bogatą w minerały. Oprócz chlorków i magnezu zawiera też siarczany i żelazo" - mówi dla WP abcZdrowie dietetyczka Paulina Roziewska.

Najzdrowsza sól, to sól morska nierafinowana. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. Zawiera również magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej. Ma szary kolor i jest lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego można jej używać mniej niż soli kuchennej - dodaje w rozmowie z portalem ekspertka.

Z tego wynika, że każdy rodzaj soli spożywany w nadmiarze powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody w organizmie, dlatego powinniśmy używać jej jak najmniej. Różowa sól jest znacznie droższa od kamiennej, niestety w parze z ceną nie idzie jakość.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami