Gorszy niż sól i cukier. Niszczy trzustkę i wątrobę, a dodają go na potęgę
Dziś żywność pełna jest chemicznych dodatków. Ich zadaniem jest poprawić walory smakowe oraz przedłużyć trwałość produktów. Niektóre są niebezpieczne i silne toksyczne. Jednym z nich jest składnik gorszy niż cukier czy sól. Oto, gdzie go znajdziesz najwięcej.
Zastosowanie glutaminianu sodu
Glutaminian sodu (oznaczany jako E612) służy do wzmocnienia smaku i aromatu potraw. Przez to, że ma korzystny wpływ na smak jedzenia, może uzależniać. W przypadku gdy zabraknie go w naszym jadłospisie, jedzenie może nam mniej smakować. Będziemy wtedy sięgać po produkty, które zawierają ten sztuczny dodatek.
Z wyglądu jest podobny do soli lub cukru, ale jest zdecydowanie bardziej szkodliwy niż te dwa składniki.
Źródła glutaminianu sodu
Glutaminian sodu występuje prawie we wszystkich produktach spożywczych. Wchodzi w skład takich artykułów jak: konserwy, piwo, hamburgery, zupki chińskie, kiełbasy, śledzie w occie, dania gotowe, produkty garmażeryjne i wiele innych. Dlatego kupując żywność powinniśmy uważnie przeczytać skład na etykiecie.
Skutki spożywania glutaminianu sodu
Glutaminian sodu zwiększa apetyt i powoduje, że sięgamy co chwilę po przekąskę. Częste podjadanie może prowadzić do otyłości i nadwagi, co w efekcie może zwiększać ryzyko wystąpienia problemów trawiennych, sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów. Ten chemiczny dodatek, gdy jest spożywany w dużych ilościach, wyniszcza wątrobę i trzustkę.
Objawy przedawkowania glutaminianu sodu
Glutaminian sodu jest obecny w prawie każdym posiłku, więc łatwo go przedawkować. Objawami przedawkowania mogą być: zawroty głowy, migreny, osłabienie, ciągłe zmęczenie i nieustanna chęć na podjadanie. Czasem pojawiają się też problemy z układem pokarmowym, zaburzenia widzenia i problemy hormonalne.