Gorszy niż sól i cukier. Niszczy trzustkę i wątrobę, a dodają go na potęgę
Dziś żywność pełna jest chemicznych dodatków. Ich zadaniem jest poprawić walory smakowe oraz przedłużyć trwałość produktów. Niektóre są niebezpieczne i silne toksyczne. Jednym z nich jest składnik gorszy niż cukier czy sól. Oto, gdzie go znajdziesz najwięcej.
Zastosowanie glutaminianu sodu
Glutaminian sodu (oznaczany jako E612) służy do wzmocnienia smaku i aromatu potraw. Przez to, że ma korzystny wpływ na smak jedzenia, może uzależniać. W przypadku gdy zabraknie go w naszym jadłospisie, jedzenie może nam mniej smakować. Będziemy wtedy sięgać po produkty, które zawierają ten sztuczny dodatek.
Z wyglądu jest podobny do soli lub cukru, ale jest zdecydowanie bardziej szkodliwy niż te dwa składniki.
Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem
Źródła glutaminianu sodu
Glutaminian sodu występuje prawie we wszystkich produktach spożywczych. Wchodzi w skład takich artykułów jak: konserwy, piwo, hamburgery, zupki chińskie, kiełbasy, śledzie w occie, dania gotowe, produkty garmażeryjne i wiele innych. Dlatego kupując żywność powinniśmy uważnie przeczytać skład na etykiecie.
Skutki spożywania glutaminianu sodu
Glutaminian sodu zwiększa apetyt i powoduje, że sięgamy co chwilę po przekąskę. Częste podjadanie może prowadzić do otyłości i nadwagi, co w efekcie może zwiększać ryzyko wystąpienia problemów trawiennych, sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów. Ten chemiczny dodatek, gdy jest spożywany w dużych ilościach, wyniszcza wątrobę i trzustkę.
Objawy przedawkowania glutaminianu sodu
Glutaminian sodu jest obecny w prawie każdym posiłku, więc łatwo go przedawkować. Objawami przedawkowania mogą być: zawroty głowy, migreny, osłabienie, ciągłe zmęczenie i nieustanna chęć na podjadanie. Czasem pojawiają się też problemy z układem pokarmowym, zaburzenia widzenia i problemy hormonalne.