Kamil S. Sikora| 

Rakotwórczy produkt. Niestety Polacy się nim zajadają

126

Do rozwoju choroby nowotworowej mogą przyczynić się takie czynniki jak uwarunkowanie genetyczne, palenie papierosów, sięganie po nadmierne ilości alkoholu oraz niewłaściwa dieta. Oto lista produktów, których spożywanie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować.

Rakotwórczy produkt. Niestety Polacy się nim zajadają
Mięso i przetwory mięsne w nadmiarze sprzyjają rakowi (Licencjodawca, Tom Hoenig)

Alkohol

Lekarze od dawna ostrzegają, że nie istnieje coś takiego jak bezpieczna dawka alkoholu, a jego nadmierne spożywanie stopniowo uszkadza wątrobę, przyczyniając się tym samym do rozwoju stłuszczenia, stanu zapalnego, a nawet marskości tego narządu.

Jak się okazuje, duże ilości napojów zawierających procenty sprzyjają również zachorowaniu na raka krtani, ust, gardła, jelita grubego, wątroby i piersi. Zdaniem ekspertów osoby wypijające dwa kieliszki wina lub 0,5 litra piwa każdego dnia są bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór okrężnicy w porównaniu z tymi, którzy stronią od tego typu używek.

Sól

Nie bez powodu podobnie jak cukier, ten popularny dodatek do żywności jest potocznie nazywany białą śmiercią. Stała obecność produktów bogatych w sól podrażnia błonę śluzową układu pokarmowego oraz podnosi ryzyko rozwoju raka żołądka i nosogardzieli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czy poprawność polityczna zabije komedię?

Czerwone mięso

Spożywając duże ilości baraniny, wołowiny czy wieprzowiny narażamy się na wystąpienie raka okrężnicy, odbytu, trzustki, przełyku, macicy, prostaty i żołądka. Jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia są przetworzone produkty mięsne takie jak konserwy, parówki, pasztety czy peklowane wędliny. Czerwone mięso zawiera żelazo hemowe, które może wywoływać stres oksydacyjny i zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Tłuste potrawy

Nadmiar tłuszczu w diecie, która jest jednocześnie uboga w błonnik pokarmowy, może przyczynić się do zwiększenia poziomu estrogenów i spowalnia procesy metaboliczne. Taki model żywieniowy jest jednym z czynników ryzyka rozwoju raka piersi u kobiet.

Białko

Wprawdzie białko jest jednym z podstawowych budulców układu kostnego. Warto jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernej ilości białka zwierzęcego podnosi stężenie hormonu IGF-1, czyli insulinopodobnego czynniku wzrostu. U osoby dorosłej może to przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić