Smutne wieści dla fanów frytek. "Wpływają na zdrowie psychiczne"

"Sięganie po smażone potrawy może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne" - alarmują chińscy naukowcy. Badania nad wpływem jedzenia smażonych ziemniaków trwały ponad 11 lat. Wpływ substancji zawartej we frytkach eksperci sprawdzili na... rybach.

Źródło zdjęć: © Pexels

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że smażone potrawy znacząco przyczyniają się do otyłości, wysokiego ciśnienia krwi czy innych skutków zdrowotnych. Teraz do listy chorób rozwijających się w wyniku złej diety dochodzi dodatkowo... depresja.

O tym, że niezdrowe jedzenie i złe nawyki żywieniowe mogą obniżyć nastrój i wpłynąć na stan zdrowia psychicznego, zespół badawczy z Hangzhou w Chinach informował już wcześniej.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Eksperci odkryli, że częste spożywanie smażonych potraw, zwłaszcza smażonych ziemniaków, wiązało się z 12% wyższym ryzykiem lęku i 7% wyższym ryzykiem depresji niż u osób, które nie jadły smażonych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W badaniu przez ponad 11 lat wzięło udział 140 728 osób. Po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, 8 294 przypadki lęku i 12 735 przypadków depresji stwierdzono u osób które spożywały smażone jedzenie.

Niebiorący udziału w badaniu eksperci ostrożnie odnoszą się do tych wyników. Bo jak zauważa dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia:

Ludzie z lękiem lub depresją łatwo zwracają się w stronę "comfort food" po to by doświadczyć krótkotrwałego poczucia ulgi.

Ale naukowcy podkreślają jasno: akrylamid, substancja chemiczna powstająca w ziemniakach podczas smażenia, jest odpowiedzialna za większe ryzyko lęku i depresji.

A wpływ akrylamidu udowadniają na rybach. Badanie wykazało, że danio pręgowany w wyniku długiej ekspozycji na działanie tej substancji chemicznej ukrywał się w ciemnych rejonach wodnego zbiorniku, co u ryb świadczy o podwyższonym poziomie lęku.

Jednak dr Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health zaznacza, że akrylamid jest wytwarzany nie tylko w procesie smażenia. Jest także obecny w kawie, gdzie powstaje podczas palenia ziaren i w tostach, ponieważ powstaje podczas "ogrzewania węglowodanów w kontakcie z białkiem".

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?