Smutne wieści dla fanów frytek. "Wpływają na zdrowie psychiczne"

"Sięganie po smażone potrawy może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne" - alarmują chińscy naukowcy. Badania nad wpływem jedzenia smażonych ziemniaków trwały ponad 11 lat. Wpływ substancji zawartej we frytkach eksperci sprawdzili na... rybach.

Źródło zdjęć: © Pexels

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że smażone potrawy znacząco przyczyniają się do otyłości, wysokiego ciśnienia krwi czy innych skutków zdrowotnych. Teraz do listy chorób rozwijających się w wyniku złej diety dochodzi dodatkowo... depresja.

O tym, że niezdrowe jedzenie i złe nawyki żywieniowe mogą obniżyć nastrój i wpłynąć na stan zdrowia psychicznego, zespół badawczy z Hangzhou w Chinach informował już wcześniej.

Eksperci odkryli, że częste spożywanie smażonych potraw, zwłaszcza smażonych ziemniaków, wiązało się z 12% wyższym ryzykiem lęku i 7% wyższym ryzykiem depresji niż u osób, które nie jadły smażonych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

W badaniu przez ponad 11 lat wzięło udział 140 728 osób. Po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, 8 294 przypadki lęku i 12 735 przypadków depresji stwierdzono u osób które spożywały smażone jedzenie.

Niebiorący udziału w badaniu eksperci ostrożnie odnoszą się do tych wyników. Bo jak zauważa dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia:

Ludzie z lękiem lub depresją łatwo zwracają się w stronę "comfort food" po to by doświadczyć krótkotrwałego poczucia ulgi.

Ale naukowcy podkreślają jasno: akrylamid, substancja chemiczna powstająca w ziemniakach podczas smażenia, jest odpowiedzialna za większe ryzyko lęku i depresji.

A wpływ akrylamidu udowadniają na rybach. Badanie wykazało, że danio pręgowany w wyniku długiej ekspozycji na działanie tej substancji chemicznej ukrywał się w ciemnych rejonach wodnego zbiorniku, co u ryb świadczy o podwyższonym poziomie lęku.

Jednak dr Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health zaznacza, że akrylamid jest wytwarzany nie tylko w procesie smażenia. Jest także obecny w kawie, gdzie powstaje podczas palenia ziaren i w tostach, ponieważ powstaje podczas "ogrzewania węglowodanów w kontakcie z białkiem".

Wybrane dla Ciebie
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"