Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Spala tkankę tłuszczową. Zdążysz schudnąć przed urlopem

2

Wiele osób chce podczas wakacji lepiej wyglądać i zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. W lecie, w sklepach i na straganach pojawia się mnóstwo świeżych warzyw, dzięki którym łatwiej jest spalić tkankę tłuszczową. Dowiedz się, które letnie warzywa warto jeść regularnie.

Pomidory pomagają schudnąć
Pomidory pomagają schudnąć (Getty Images)

Letnie warzywa, które pomogą ci schudnąć

Rukola to warzywo, którego liście mają charakterystyczny ostry smak. Jeżeli włączymy do naszego codziennego jadłospisu sałatkę lub pesto z rukoli, to łatwiej pozbędziemy się zbędnych kilogramów, ponieważ warzywo zawiera znaczne ilości kwasu foliowego. Ten organiczny związek chemiczny dezaktywuje geny odpowiadające za odkładnie się tłuszczu w organizmie.

Buraki to znane wszystkim czerwone warzywa, zawierające cenne witaminy, związki mineralne i błonnik pokarmowy, będący silną bronią w walce z nadwagą. Poza tym młode liście buraka mają w swoim składzie więcej kwasu foliowego niż szpinak czy jarmuż. Możemy z nich przygotować botwinkę, sałatkę lub letni chłodnik.

Czerwona papryka to także warzywo, które powinno znaleźć się w diecie odchudzającej. Papryka jest bogatym źródłem cennej witaminy C oraz antyoksydantów o właściwościach przeciwzapalnych i odchudzających.

Kolejne warzywa, po które warto sięgać podczas odchudzania, to pomidory. Świeże pomidory zawierają sporo błonnika, dzięki czemu działają pozytywnie na układ pokarmowy. Te czerwone pyszne warzywa można zjeść na surowo, dodać do sałatki, zrobić zupę lub sos, świetnie pasujący do makaronu. Warto wiedzieć, że pomidory poddane obróbce termicznej wydzielają likopen. Ten przeciwutleniacz posiada właściwości zabijające bakterie, grzyby i szkodliwe dla organizmu wolne rodniki.

Strączki fasolki szparagowej nie posiadają tłuszczu, są niskokaloryczne, mają sporo błonnika i żelaza, dlatego warto w lecie warto po nie sięgać. Świeża fasolka szparagowa świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki. Najlepiej wybierać jędrne strączki, mające intensywny zielony kolor.

Cukinia ma mało kalorii dlatego powinna być obecna w naszym codziennym menu. Z cukinii można zrobić małe placki z dodatkiem sera feta lub wrzucić ją latem na grilla zamiast tłustego i niezdrowego mięsa.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić