Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Powoli wyniszcza całe ciało. To znak, że jesz go za dużo

84

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w ich jadłospisie znajduje się za dużo cukru. Niestety, mimo że próbujemy go ograniczyć, pojawia się on praktycznie w każdym produkcie. Zobacz, co dzieje się z twoim organizmem gdy spożywasz do w nadmiarze.

Powoli wyniszcza całe ciało. To znak, że jesz go za dużo
(Getty Images)

Nadwaga i otyłość

Spożywanie dużej ilości cukru może powodować, że przybieramy na wadze. Cukier znajduje się nie tylko w ciastkach, czekoladzie, i posłodzonej przez nas kawie lub herbacie. Występuje on także w artykułach takich jak: woda smakowa, gotowe sosy i kostki rosołowe. Zawierać mogą go też produkty oznaczone napisem ”light”. W przypadku tych dietetycznych artykułów, tłuszcz zastąpiony jest właśnie cukrem.

Osłabienie i insulinooporność

Przez jedzenie produkować, które zawierają cukry proste, następuję wzrost stężenia glukozy we krwi. W tej sytuacji trzustka musi produkować więcej insuliny, by wyrównać poziom glukozy. Po zjedzeniu czegoś słodkiego czujemy przypływ energii, ale i szybki jej spadek. Efektem tego jest zmęczenie i osłabienie. Jedzenie dużej ilości cukrów może skończyć się insulinoopornością.

Częste infekcje

Cukier zmniejsza naszą odporność i spożywany w nadmiarze może prowadzić do różnych infekcji. Poza tym wyniszcza białe krwinki, które zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Cukrowa dieta prowadzi niekiedy do kandydozy – choroby grzybiczej. Rozwija się ona przez zbytnie namnożenie się drożdżaków Candida. Efekty kandydozy są widoczne na paznokciach, błonach śluzowych i skórze.

Niepokój lub depresja

Zbyt duża ilości cukru może mieć związek z naszą kondycją psychiczną i emocjonalną. Przygnębienie, huśtawki nastrojów, lęki i ogólne złe samopoczucie może być efektem dużego wahania poziomu glukozy we krwi.

Problemy ze skórą

Słodkie przekąski w naszym jadłospisie mogą potęgować stany zapalne skóry, takie jak trądzik różowaty, przesuszenie lub nadmierny łojotok.

Problemy z sercem i trzustką

Spożywanie słodkich produktów w nadmiarze ma też związek z kondycją naszego serca i trzustki. Może powodować niewydolność krążenia, a rozwinięta insulinooporność, to prosta droga do rozwoju cukrzycy, otyłości brzusznej czy innych chorób metabolicznych.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić