Kamil S. Sikora| 

Te zdrowe produkty mogą działać jak trucizna. Lepiej uważaj

9

Orzechy wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację dodają energii i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają zawartości witamin, minerałów i cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy jednak pamiętać, że w nadmiernych ilościach mogą być toksyczne dla naszego organizmu.

Te zdrowe produkty mogą działać jak trucizna. Lepiej uważaj
Uważaj na orzechy, tak mogą działać na organizm (Getty Images, Getty Images)

Orzechy są bardzo zdrowym, smacznym i łatwo dostępnym produktem spożywczym. W sklepach spożywczych i straganach możemy bez problemu kupić orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie, makadamia, pistacje, orzeszki piniowe, nerkowce, orzechy laskowe i orzeszki ziemne. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Do najbardziej popularnych w naszym kraju orzechów można zaliczyć orzech włoski, który jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z kolei orzechy laskowe mają w sobie witaminę E, nazywaną również witaminą młodości. Orzechy nerkowca podnoszą wrażliwość organizmu na insulinę, dlatego regularnie powinny sięgać po nie osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Orzechy brazylijskie dostarczają nam odpowiednią dawkę rzadkiego, aczkolwiek bardzo cennego pierwiastka, jakim jest selen.

Zdaniem ekspertów żywieniowych orzechy powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Należy jednak pamiętać, że nadmiar tych bezcennych nasion może być szkodliwa dla zdrowia.

Po pierwsze jadłospis zbyt obfity w orzechy funduje nam znaczne ilości kalorii i przy okazji dodatkowe kilogramy. Może również przyczynić się do pojawienia się takich dolegliwości jak biegunka, wzdęcia i niestrawność.

Osoby spożywające orzechy w nierozsądnych ilościach są narażone na łamliwość paznokci, bóle mięśni oraz dolegliwości neurologiczne i żołądkowo-jelitowe i neurologiczne. Tego rodzaju problemy są efektem zatrucia selenem.

W niewłaściwie przechowywanych lub pochodzących z importu orzechach może rozwinąć się pleśń zawierające aflatoksyny, które wykazują właściwości kancerogenne. Bezpieczna dzienna dawka orzechów jest uzależniona od ich gatunku.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić