Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To najzdrowsze warzywo na świecie. Rośnie w Polsce

11

Świeże warzywa to obowiązkowy element naszej diety. Regularne ich spożywanie dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i innych cennych składników, które poprawiają nasze zdrowie. Przedstawiamy listę najzdrowszych polskich warzyw.

To najzdrowsze warzywo na świecie. Rośnie w Polsce
To najzdrowsze warzywo świata. Bez problemu znajdziesz je w Polsce (Adobe Stock)

Pietruszka jest pełna witamin

Natka pietruszki to bogate źródło witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i beta-karotenu. Jej korzeń dostarcza wapnia, fosforu, magnezu i prowitaminy A. Preparaty z pietruszki mają właściwości oczyszczające, moczopędne i przeciwnowotworowe. Pomagają w leczeniu schorzeń nerek i nerwobólów, poprawiają stan skóry i wspierają proces odchudzania. Natka pietruszki jest bardzo istotnym dodatkiem przede wszystkim do wielu zup.

Buraki zawierają cenny błonnik

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zupa ziemniaczana ze szpinakiem. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni

Buraki ćwikłowe zawierają żelazo, potas, kobalt, kwas foliowy, błonnik, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Regularne spożywanie buraków wspomaga produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz wspomaga wątrobę.

Regularne spożywanie buraków w pozytywny sposób wpływa także gospodarkę wodną organizmu. To warzywo do diety powinny włączyć także osoby mające problem z pamięcią, a także narzekające na słabe zęby i kości.

Problemy z koncentracją? Jedz kapustę

Świeża kapusta zawiera tyle samo witaminy C, co cytrusy. Jest również źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Kapusta poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera pamięć, koncentrację i pomaga zmniejszyć poziom stresu. Dostarcza również wapnia, potasu, fosforu, żelaza i manganu. Regularne spożywanie kapusty zmniejsza ryzyko nowotworów i jakość układu sercowo-naczyniowego. Ponadto wpływa także na pracę układu pokarmowego.

Szpinak to tarcza przeciw rakowi

Szpinak jest bogaty w witaminę C, potas, żelazo, magnez, wapń, błonnik, beta-karoten oraz witaminy A, B6 i K. Regularne spożycie szpinaku obniża ryzyko zachorowania na raka, poprawia kondycję oczu i pracę jelit. Szpinak wspiera także pracę systemu immunologicznego.

Rukiew wodna - nietypowe, acz bardzo zdrowe warzywo

Badania naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) wskazują, że rukiew wodna (rzeżucha wodna) to najzdrowsze warzywo na świecie. To zasługa wielu istotnych składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C, potas, jod, żelazo i olejki eteryczne. Posiada właściwości oczyszczające, moczopędne, odkażające i antyoksydacyjne. Rukiew wodna jest szczególnie polecana osobom z chorobami nerek, nadwagą, otyłością i problemami żołądkowymi. Dzięki przeciwutleniaczom niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko nowotworów.

W Polsce jest gatunkiem dość rzadkim, chociaż sporadycznie występuje na terenie niemal całego kraju.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Budowali zbiornik retencyjny. Ich oczom ukazał się niezwykły widok
Wyniki Lotto 18.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Australia oddaje Polsce skarb. Skradziono go z muzeum
Kilkanaście psów do odstrzału. "Zagrożone są dzieci!". Marszałkini odpowiada
Takie błędy nie są częste. Pomylili Niemca z Polakiem
Tragiczny finał poszukiwań. Ciało 18-letniego Jakuba znaleziono w wadowickim lesie
Trzęsienie ziemi w Europie. Dało się we znaki przed meczem Ligi Mistrzów
Kiedy sadzić frezje? Pilnuj terminu
Jak przycinać storczyki? Wielu robi ten błąd
Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób
Zajrzeli do psiej budy. Szokujące odkrycie
Ratowali mężczyznę. Po chwili dramat powrócił. Nagranie z Brodnicy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić