Kamil S. Sikora| 

To najzdrowszy sok. Może ochronić przed zawałem i rakiem

27

Naturalne soki na bazie świeżych warzyw i owoców dostarczają nam witaminy, związki mineralne i inne cenne dla naszego organizmu składniki. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że po jeden z tych prozdrowotnych napojów szczególnie warto sięgać, ponieważ zmniejsza ryzyko raka i chroni przed rozwojem wielu innych chorób. Koniecznie dowiedz się więcej na temat niezwykłych właściwości soku pomidorowego.

To najzdrowszy sok. Może ochronić przed zawałem i rakiem
Ten sok warto pić jak najczęściej (Getty Images, Mark Lakomcsik)

Pomidory są ulubionymi warzywami wielu mieszkańców kraju nad Wisłą. Doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do kanapek czy główny składnik sałatki. Z tych pysznych warzyw można przyrządzić również tradycyjną pomidorówkę, przecier, sos do makaronów oraz sok, który można śmiało zaliczyć do najzdrowszych napojów na świecie.

Dotyczy to oczywiście produktu, który nie zawiera soli oraz substancji mających za zadanie w sztuczny sposób poprawić jego smak, zapach, kolor i termin przydatności do spożycia. W soku z pomidorów znajdziemy takie cenne elementy jak: witamina A, C i K, witaminy należące do grupy B, beta-karoten, potas, magnez, żelazo, fosfor i błonnik pokarmowy.

Dzięki zawartości tych składników podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, wzmacnia kości i zęby, usprawnia procesy trawienne i pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji.

Poza tym sok pomidorowy jest niskokaloryczny i wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego regularnie powinny po niego sięgać osoby borykające się nadwagą i otyłością.

Warto wspomnieć, że w soku z pomidorów - zwłaszcza w tych, które zostały wcześniej poddane obróbce termicznej - znajdziemy znaczne ilości likopenu. Ten silny naturalny antyoksydant odpowiada za czerwony kolor tych popularnych warzyw. Jego silne przeciwutleniające właściwości sprawiają, że chroni nas przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Poza tym likopen opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu i zapobiega stanom zapalnym naczyń krwionośnych. To jednak nie koniec listy prozdrowotnych walorów soku pomidorowego.

Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców, jego stała obecność w codziennej diecie reguluje ciśnienie tętnicze oraz zmniejsza ryzyko rozwojowi miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Eksperci z Tokyo Medical and Dental University dokonali analizy danych medycznych 481 osób z miasta Kuriyama położonego na wyspie Hokkaido. Uczestnicy badania przed 1 rok mieli nieograniczony dostęp do soku pomidorowego. Po zakończeniu eksperymentu członkowie zespołu naukowego u 94 osób, które wcześniej cierpiały z powodu nadciśnienia, zauważyli znaczną poprawę parametrów przepływ krwi. Natomiast u 125 pacjentów z dyslipidemią odnotowali zmniejszenie się stężenia złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić