Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

To nie chleb a twór chlebopodobny. Najgorsze, co możesz kupić

429
Podziel się:

W dużych sklepach samoobsługowych można kupić chrupiący i pachnący chleb wyjęty z prosto pieca. Nie powinniśmy jednak mylić tego produktu z pieczywem pochodzącym z prawdziwej piekarni. Dowiedz się, dlaczego powinniśmy go unikać.

Niektóre rodzaje pieczywa zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty
Niektóre rodzaje pieczywa zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty

W dziale z pieczywem w supermarkecie można znaleźć nie tylko zapakowane produkty piekarnicze, ale również chleb, który przed chwilą został wyjęty z pieca. Jest miękki, chrupiący i pachnący, co sprawia, że mamy ochotę po niego sięgnąć, włożyć do koszyka z zakupami, a po powrocie do domu od razu zrobić pyszną kanapkę.

Niestety supermarketowy chleb zawiera sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz konserwanty, takie jak sorbinian potasu oznaczony symbolem E282 i propionian wapnia, czyli E202. Te dwa ostanie związki mogą wywołać różnego rodzaju reakcje alergiczne.

Znajdziemy w nich również barwniki, takie jak karmel mający na celu nadać razowemu chlebowi brązowy kolor. Poza tym ciasto, z którego zrobiony jest chlebopodobny produkt spożywczy, jest zamrożone i często leży w magazynie nawet kilka miesięcy. Dlatego ten rodzaj pieczywa zdecydowanie różni się od tego wypiekanego w dobrej piekarni.

Kolejny powód, dla którego lepiej nie sięgać po chleb z supermarketu jest L-cysteina (E920). Jest to polepszacz pozyskiwany ze zboża, powodujący, że ciasto ma miękką i ciągliwą konsystencję. Cena zboża jest jednak zbyt wysoka, więc do produkcji tej substancji nierzadko wykorzystuje się włosy, pochodzące nie tylko z salonów fryzjerski, ale też ze śmietników. Podczas produkcji L-cysteiny włosy są rozpuszczane w kwasie, a następnie pozyskuje się z nich proszek, który dodaje się do mąki. Dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne, nie przylepia się, a chleb się nie kruszy.

Są małe szanse, że w sklepie na terenie naszego kraju natkniemy się na chleb z dodatkiem E920. Nie mamy jednak stuprocentowej pewności, ponieważ do supermarketów czasem dostarczane jest ciasto pochodzące z Chin. L-cysteina jest niebezpieczna szczególnie dla osób cierpiących na alergię i kobiet spodziewających się dziecka. Jeżeli chcemy kupić chleb dobrej jakości, najlepiej wybierzmy sprawdzoną piekarnię lub upieczmy go samodzielnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(429)
EDEK
2 tyg. temu
Do chlebadodaje się wiele. iędzy innymi włosy. Teraz unia dopuściła zamiast włosów sierść zwierząt jedynie. Kiedyś nawet ludzkie były kupowane przez piekarnie.
Piekarz
10 miesięcy temu
Ktoś kto to pisał nie ma zielonego pojęcia na temat chleba i skąd się bierze obecnie w Polsce są firmy które w kraju produkują mrożone pieczywo o ile można je nazwać pieczywem i wprowadza je jako głęboko mrożone takie Biedronki Lidle Kauflandy smacznego
Zdrowie
10 miesięcy temu
Dbam o swoje zdrowie na ile tylko mogę więc nie jadam nic w czym jest mąka.
Artykuł w sty...
10 miesięcy temu
A w nocy straszy na cmentarzu
Zakaz
10 miesięcy temu
Trucia i sprzedaży takich produktów. Chinskie ciasto niech sobie chinczy jedza z nietoperzami U nas wykończyli małe swojskie piekarnie rodzinne Teraz nas trują
Abraham
10 miesięcy temu
Nie wiem czy wiecie, ale wystarczy mąka, woda, patelnia i 10 min, żeby mieć macę/podpłomyk. Nawet żadnego tłuszczu nie trzeba. Taka maca przyjmuje smak jedzenia-jak na słodko, to smakuje, jak na słono, to też smakuje. Jest ciepła jak świeży chleb, krucha lub nie. Wy traktujecie te wszystkie piekarnie i supermarkety zbyt poważnie. To są takie fastfoody dla zalatanych.
Dowaliłem do ...
10 miesięcy temu
Ten chrupiący złotawy kolor na skórce w każdym chlebie to przez akrylamid, co powoduje raka u szczurów. Im ciemniejsze pieczywo i ,,zdrowsze", tym go więcej. Smacznego
Obywatel
10 miesięcy temu
Na wsiach w małych sklepikach tylko krojone białe pieczywo, czasem,, niby razowy,, wszystko zapakowane w folię, chleby te po 3 dniach pleśnieją, starsi ludzie niedowidzą i często jedzą nie zauważając to, straszne. Wszystkie małe piekarnie przestały pracować, nikt nie chce pracować w nich
Ksiądz
10 miesięcy temu
No to trzeba zawiadomić sanepid niech zamkną taki sklep/piekarnie przecież oni lubią robić kontrolę i karać to mają gotowca może zacznijmy w końcu zawiadamiać sanepid ten artykuł to dowód i kontrolę trzeba wysłać natychmiast!!!
iry
10 miesięcy temu
Do Emi: bułki wkładane są do pieca w stanie surowym, nie podpieczone; ciasto ma gwarancję na 2 lata, czytałam na opakowaniu. Skąd taaaka gwarancja? Naturalny stan pieczywa?
SromotnikBezw...
10 miesięcy temu
Ja dziękuję PiSdzielcom i ich troll-prezesowi, że za 10 PLN mogę jeszcze kupić dwa "bochny" chlebka dla leleputów.... Jeden zjadam na śniadanie a drugi na kolację. Za Gomułki czy Gierka kupowałem ćwiartkę bochna i starczało mi go jeszcze na następne śniadanie...
Emi
10 miesięcy temu
Cały artykuł to stek bzdur. Nie na czegoś takiego jak mrożone ciasto sprowadzane z Chin. Na półkach sklepowych możemy znaleźć odpieczone pieczywo, ktore upieczone i zamrożone dostarczane jest to sklepów gdzie jest potem rozmrazane i dopiekane.
Ola
10 miesięcy temu
Nawet nie wiecie, jak lokalne piekarnie kantują klientów. Pieczywo jest 2-3 razy droższe [bułki po 1,6 zł a chleb od 6 zł] - tylko rano są świeże, a wieczorem to glina, może służyć do wbijania gwoździ. Oni też dorzucają masę polepszaczy, ale reklamują, że to zdrowe. Mój sąsiad pracuje w takiej piekarni i opowiada, co pracownicy robią - obrzydlistwo.
gorszysort
10 miesięcy temu
Wiadomo kto lub co - dopuścił do sprzedaży!!!!!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić