Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

To nie chleb a twór chlebopodobny. Najgorsze, co możesz kupić

943

W dużych sklepach samoobsługowych można kupić chrupiący i pachnący chleb wyjęty z prosto pieca. Nie powinniśmy jednak mylić tego produktu z pieczywem pochodzącym z prawdziwej piekarni. Dowiedz się, dlaczego powinniśmy go unikać.

Niektóre rodzaje pieczywa zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty
Niektóre rodzaje pieczywa zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty

W dziale z pieczywem w supermarkecie można znaleźć nie tylko zapakowane produkty piekarnicze, ale również chleb, który przed chwilą został wyjęty z pieca. Jest miękki, chrupiący i pachnący, co sprawia, że mamy ochotę po niego sięgnąć, włożyć do koszyka z zakupami, a po powrocie do domu od razu zrobić pyszną kanapkę.

Niestety supermarketowy chleb zawiera sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz konserwanty, takie jak sorbinian potasu oznaczony symbolem E282 i propionian wapnia, czyli E202. Te dwa ostanie związki mogą wywołać różnego rodzaju reakcje alergiczne.

Znajdziemy w nich również barwniki, takie jak karmel mający na celu nadać razowemu chlebowi brązowy kolor. Poza tym ciasto, z którego zrobiony jest chlebopodobny produkt spożywczy, jest zamrożone i często leży w magazynie nawet kilka miesięcy. Dlatego ten rodzaj pieczywa zdecydowanie różni się od tego wypiekanego w dobrej piekarni.

Kolejny powód, dla którego lepiej nie sięgać po chleb z supermarketu jest L-cysteina (E920). Jest to polepszacz pozyskiwany ze zboża, powodujący, że ciasto ma miękką i ciągliwą konsystencję. Cena zboża jest jednak zbyt wysoka, więc do produkcji tej substancji nierzadko wykorzystuje się włosy, pochodzące nie tylko z salonów fryzjerski, ale też ze śmietników. Podczas produkcji L-cysteiny włosy są rozpuszczane w kwasie, a następnie pozyskuje się z nich proszek, który dodaje się do mąki. Dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne, nie przylepia się, a chleb się nie kruszy.

Są małe szanse, że w sklepie na terenie naszego kraju natkniemy się na chleb z dodatkiem E920. Nie mamy jednak stuprocentowej pewności, ponieważ do supermarketów czasem dostarczane jest ciasto pochodzące z Chin. L-cysteina jest niebezpieczna szczególnie dla osób cierpiących na alergię i kobiet spodziewających się dziecka. Jeżeli chcemy kupić chleb dobrej jakości, najlepiej wybierzmy sprawdzoną piekarnię lub upieczmy go samodzielnie.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy sadzić frezje? Pilnuj terminu
Jak przycinać storczyki? Wielu robi ten błąd
Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób
Zajrzeli do psiej budy. Szokujące odkrycie
Ratowali mężczyznę. Po chwili dramat powrócił. Nagranie z Brodnicy
Chińska "Śnieżna Wioska" zamknięta. Wszystko przez fałszywy śnieg
Wzrost napięcia między Izraelem a Egiptem. Wszystko przez artykuł
Co, jeśli YR4 uderzy w Księżyc? Badacze o skutkach dla Ziemi
Akcja strażników miejskich z Zakopanego. Nikomu nie darowali
Masz taką płytę? Przestań używać. Jest pilny komunikat
Katastrofą samolotu Delta. Ujawniono szokującą wiadomość
Pochodzi sprzed 2 tys. lat i jest w trzech częściach. Niezwykłe odkrycie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić