Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To pożywka dla raka. Niszczy jelita i żołądek

220

Nasz układ pokarmowy funkcjonuje prawidłowo w dużej mierze dzięki odpowiedniej diecie. Badania naukowe dowodzą, że niektóre produkty mogą destrukcyjnie wpływać na pracę jelit i żołądka, a nawet przyspieszać rozwój komórek nowotworowych. Sprawdź, które jedzenie szkodzi naszemu zdrowiu.

To pożywka dla raka. Niszczy jelita i żołądek
Ostre przyprawy mogą zniszczyć nasz układ pokarmowy (Adobe Stock, ArtiStock)

Produkty negatywnie wpływające na jelita i układ odpornościowy oraz sprzyjające stanom zapalnym i rozwijaniu się nowotworów to m.in. cukier, słodziki i biała mąka pszenna. Te przetworzone węglowodany często znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej. Systematyczne spożywanie białego pieczywa, gazowanych napojów czy ciastek zaburza działanie trzustki, wątroby i układu krążenia. Kłopoty odczujemy z czasem.

Mięso może zwiększać ryzyko raka

Innymi ryzykownymi produktami są pewne rodzaje mięs, które zawierają związki kancerogenne. Tych rzeczy zdecydowanie warto unikać w codziennej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wózki sklepowe bez monety lub żetonu? Oto, jak Polacy wolą robić zakupy
Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, w wywiadzie dla WP abcZdrowie.

Lubisz ostre jedzenie? Warto się powstrzymać

Ekspert przestrzega również przed przesadzaniem z ostrymi przyprawami. Mimo że badania naukowe, których wyniki opublikuje brytyjskie czasopismo "BMJ", wskazują na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci dzięki pikantnym przyprawom, mogą one jednocześnie powodować problemy z układem pokarmowym. Ta sytuacja prędzej czy później odbije się na żołądku i jelitach.

W analizie opublikowanej w czasopiśmie "Neurogastroenterology & Motility" wykazano, że nadmierna konsumpcja ostrych przypraw może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko rozwoju nowotworów żołądka, przełyku oraz jamy ustnej. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobą wrzodową, refluksem lub innymi schorzeniami układu pokarmowego. Stosowanie tych przypraw może wyłącznie pogorszyć sytuację.

Sól z pewnością nie pomoże w utrzymaniu zdrowia

Na uwadze należy mieć również produkty zawierające dużo soli. Zbyt duża jej ilość w diecie niszczy nasz układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. W dodatku zwiększa ona ryzyko powstawania wrzodów i raka żołądka. Jak komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, sól wzmacnia negatywne przemiany komórkowe i potęguje działanie innych kancerogennych czynników, obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami. Koniecznie unikajmy więc produktów zawierających zbyt dużą ilość soli.

Oczywiście potężnym zagrożeniem dla naszych jelit i żołądka jest nadmierne spożywanie alkoholu. Napoje wysokoprocentowe w znaczący sposób wspomagają szkodliwe działanie innych, wymienionych wyżej produktów.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Upadek imperium narkotykowego Assada. Czy to koniec ery Captagonu?
Decyzja, która kosztowała go życie. Podjął ją chwilę przed śmiercią
Tysiące ze służbowej karty. Youtuber ujawnia wydatki wiceprezydent Wrocławia
Wszystko jasne. FIFA ogłasza organizatorów MŚ 2030 i 2034
Piękna partnerka piłkarza grozi jego kompanom. "A może ujawnię wiadomości?"
Cios w talibów. Nie żyje Haqqani
Śledztwo w sprawie Kamilka wciąż trwa. W tle śmierć Lwa-Starowicza
Wpadka w TV. Ojciec i syn upokorzyli piłkarza?
Obrońcy Mariupola skazani na dożywocie. Wyrok w Doniecku
Szok w Brazylii. Rodzice dziecka odkryli prawdę po latach
Tak usuniesz osad ze szkła. Pomoże w tym produkt, który masz w kuchni
Jak przechowywać bigos, by przetrwał do świąt? Wykorzystaj te sposoby
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić