To pożywka dla raka. Niszczy jelita i żołądek
Nasz układ pokarmowy funkcjonuje prawidłowo w dużej mierze dzięki odpowiedniej diecie. Badania naukowe dowodzą, że niektóre produkty mogą destrukcyjnie wpływać na pracę jelit i żołądka, a nawet przyspieszać rozwój komórek nowotworowych. Sprawdź, które jedzenie szkodzi naszemu zdrowiu.
Produkty negatywnie wpływające na jelita i układ odpornościowy oraz sprzyjające stanom zapalnym i rozwijaniu się nowotworów to m.in. cukier, słodziki i biała mąka pszenna. Te przetworzone węglowodany często znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej. Systematyczne spożywanie białego pieczywa, gazowanych napojów czy ciastek zaburza działanie trzustki, wątroby i układu krążenia. Kłopoty odczujemy z czasem.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Mięso może zwiększać ryzyko raka
Innymi ryzykownymi produktami są pewne rodzaje mięs, które zawierają związki kancerogenne. Tych rzeczy zdecydowanie warto unikać w codziennej diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, w wywiadzie dla WP abcZdrowie.
Lubisz ostre jedzenie? Warto się powstrzymać
Ekspert przestrzega również przed przesadzaniem z ostrymi przyprawami. Mimo że badania naukowe, których wyniki opublikuje brytyjskie czasopismo "BMJ", wskazują na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci dzięki pikantnym przyprawom, mogą one jednocześnie powodować problemy z układem pokarmowym. Ta sytuacja prędzej czy później odbije się na żołądku i jelitach.
W analizie opublikowanej w czasopiśmie "Neurogastroenterology & Motility" wykazano, że nadmierna konsumpcja ostrych przypraw może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko rozwoju nowotworów żołądka, przełyku oraz jamy ustnej. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobą wrzodową, refluksem lub innymi schorzeniami układu pokarmowego. Stosowanie tych przypraw może wyłącznie pogorszyć sytuację.
Sól z pewnością nie pomoże w utrzymaniu zdrowia
Na uwadze należy mieć również produkty zawierające dużo soli. Zbyt duża jej ilość w diecie niszczy nasz układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. W dodatku zwiększa ona ryzyko powstawania wrzodów i raka żołądka. Jak komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, sól wzmacnia negatywne przemiany komórkowe i potęguje działanie innych kancerogennych czynników, obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami. Koniecznie unikajmy więc produktów zawierających zbyt dużą ilość soli.
Oczywiście potężnym zagrożeniem dla naszych jelit i żołądka jest nadmierne spożywanie alkoholu. Napoje wysokoprocentowe w znaczący sposób wspomagają szkodliwe działanie innych, wymienionych wyżej produktów.