Milena Górecka| 
aktualizacja 

Uchronią przed cukrzycą i rakiem. Ale to nie wszystko

1

Naukowcy odkryli jakiś czas temu, że wyższe spożycie warzyw krzyżowych - np. brokułów - wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i nowotworów. Okazuje się, że najbardziej aktualne wyniki badań rzucają na tę kwestię nowe światło.

Uchronią przed cukrzycą i rakiem. Ale to nie wszystko
Kiełki brokułów mają niesamowite właściwości (Getty Images, © Santiago Urquijo)

Cenne związki siarkoorganiczne. To, co już wiemy

Wiemy już od jakiegoś czasu, że antycukrzycowe i antynowotworowe działanie brokułów zawdzięczamy zawartym w nich związkom siarkoorganicznym, takim jak glukozynolany i izotiocyjaniany, które wykazują szerokie spektrum działania bioaktywnego, w tym działanie przeciwutleniające.

Nowo odkryte polisiarczki

Niewiele dotychczasowych badań skupiało się jednak na zawartości polisiarczków - i ich znaczeniu - w kiełkach brokułów.

Tym razem badacze - pod okiem adiunkta Shingo Kasamatsu i profesora Hideshi Ihary z Graduate School of Science na Osaka Metropolitan University - zbadał ilość polisiarczków w kiełkach brokułów podczas ich kiełkowania i wzrostu.

Zespół odkrył, że całkowita zawartość polisiarczków w kiełkach brokułów znacznie zwiększyła się podczas kiełkowania i wzrostu, przy czym około 20-krotny wzrost zawartości wielosiarczków zanotowano w piątym dniu kiełkowania. Naukowcy odkryli również szereg nieznanych polisiarczków o nieokreślonej strukturze molekularnej.

Odkrycia te sugerują, że obfitość polisiarczków w kiełkach brokułów może przyczyniać się do ich dobrze znanych właściwości prozdrowotnych.

- Dalsze badania funkcji farmakologicznej tych nieznanych polisiarczków mogą doprowadzić do opracowania nowych podejść profilaktycznych i terapeutycznych oraz nowych leków, które będą mogły zostać użyte w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, udarów, nowotworów, stanów zapalnych i innych chorób związanych ze stresem oksydacyjnym - wyjaśnia dr Kasamatsu.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Redox Biology.

Dlaczego jeszcze warto jeść brokuły?

Jedna szklanka (91 gramów) surowych brokułów dostarcza 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz sporą ilość kwasu foliowego, manganu, potasu i sulforafanu.

Brokuły zawierają również wysoki poziom steroli roślinnych - związków, które pomagają organizmowi blokować wchłanianie LDL (złego) cholesterolu, a tym samym pomagają obniżyć jego poziom. Nie może więc ich zabraknąć w diecie osób dbających o zdrowie serca.

Regularne spożywanie brokułów ma również zbawienny wpływ na nasze stawy, kości i układ odpornościowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić