Uchronią przed cukrzycą i rakiem. Ale to nie wszystko

Naukowcy odkryli jakiś czas temu, że wyższe spożycie warzyw krzyżowych - np. brokułów - wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i nowotworów. Okazuje się, że najbardziej aktualne wyniki badań rzucają na tę kwestię nowe światło.

Kiełki brokułów mają niesamowite właściwościKiełki brokułów mają niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | © Santiago Urquijo

Cenne związki siarkoorganiczne. To, co już wiemy

Wiemy już od jakiegoś czasu, że antycukrzycowe i antynowotworowe działanie brokułów zawdzięczamy zawartym w nich związkom siarkoorganicznym, takim jak glukozynolany i izotiocyjaniany, które wykazują szerokie spektrum działania bioaktywnego, w tym działanie przeciwutleniające.

Nowo odkryte polisiarczki

Niewiele dotychczasowych badań skupiało się jednak na zawartości polisiarczków - i ich znaczeniu - w kiełkach brokułów.

Tym razem badacze - pod okiem adiunkta Shingo Kasamatsu i profesora Hideshi Ihary z Graduate School of Science na Osaka Metropolitan University - zbadał ilość polisiarczków w kiełkach brokułów podczas ich kiełkowania i wzrostu.

Zespół odkrył, że całkowita zawartość polisiarczków w kiełkach brokułów znacznie zwiększyła się podczas kiełkowania i wzrostu, przy czym około 20-krotny wzrost zawartości wielosiarczków zanotowano w piątym dniu kiełkowania. Naukowcy odkryli również szereg nieznanych polisiarczków o nieokreślonej strukturze molekularnej.

Odkrycia te sugerują, że obfitość polisiarczków w kiełkach brokułów może przyczyniać się do ich dobrze znanych właściwości prozdrowotnych.

- Dalsze badania funkcji farmakologicznej tych nieznanych polisiarczków mogą doprowadzić do opracowania nowych podejść profilaktycznych i terapeutycznych oraz nowych leków, które będą mogły zostać użyte w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, udarów, nowotworów, stanów zapalnych i innych chorób związanych ze stresem oksydacyjnym - wyjaśnia dr Kasamatsu.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Redox Biology.

Dlaczego jeszcze warto jeść brokuły?

Jedna szklanka (91 gramów) surowych brokułów dostarcza 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz sporą ilość kwasu foliowego, manganu, potasu i sulforafanu.

Brokuły zawierają również wysoki poziom steroli roślinnych - związków, które pomagają organizmowi blokować wchłanianie LDL (złego) cholesterolu, a tym samym pomagają obniżyć jego poziom. Nie może więc ich zabraknąć w diecie osób dbających o zdrowie serca.

Regularne spożywanie brokułów ma również zbawienny wpływ na nasze stawy, kości i układ odpornościowy.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos