Ulubione mięso Polaków. Jeden błąd i zaczyna działać jak trucizna

Polacy uwielbiają jeść burgery. Ta pyszna i powszechnie dostępna potrawa opiera się głównie na mielonej wołowinie. Jak się okazuje nieodpowiednio przyrządzone mielone mięso, może doprowadzić do poważnych problemów z organizmem. Dowiedz się na co zwrócić uwagę.

Bakterie obecne w mięsie mogą spowodować zapalenia otrzewnej
Źródło zdjęć: © Getty Images
6

Jeżeli mięso w burgerze jest średnio wysmażone lub krwiste, to istnieje ryzyko, że zawiera niebezpieczne bakterie Escherichia coli. Aby zniszczyć te obecne w mięsie zarazki, konieczne jest jego odpowiednie przygotowanie. Według dietetyków bezpieczniejszy dla zdrowia jest wybór dobrze wysmażonej mielonej wołowiny.

Bakteria Escherichia coli czyli pałeczka okrężnicy jest elementem składowym fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego. Jeżeli występuje ona tylko w jelicie to działa korzystnie na nasz organizm poprzez rozkładanie pokarmów i produkcję cennych witamin B i K. Natomiast jeśli E. Coli występuje w innych obszarach naszego organizmu, wtedy może powodować zatrucie pokarmowe. Co więcej, może doprowadzić też do niebezpiecznego zapalenia otrzewnej. Jeżeli dostanie się do moczu może powodować poważne infekcje i zapalenia dróg moczowych.

Bateria pojawia się w jedzeniu tylko w przypadku, gdy na powierzchni żywności występują odchody zwierzęce. E. Coli może znajdować się również na owocach i warzywach jeżeli miały styczność z woda zanieczyszczoną odchodami. Spożywanie takiej wody może skutkować chorobą nerek, insulinozależną cukrzycą lub nawet trwałym uszkodzeniem mózgu.

Przed zakażeniem organizmu uchroni nas tylko odpowiednie przechowywanie i obróbka mięsa. Jeżeli chcemy sami przyrządzić burgera powinniśmy kupować mięso z legalnych źródeł, najlepiej ze sklepów objętych nadzorem sanitarnym. Punkty gastronomiczne i food trucki, w których zamawiamy burgery także powinny być pod stałą kontrolą sanepidu. Warto również zwrócić uwagę na higienę przygotowania posiłku, który zmawiamy w danym lokalu. Niestety, sięgając po burgery z budki nigdy do końca nie możemy być pewni, co do jakości podawanego mięsa mielonego.

Aby spożywanie mięsa wołowego nie zagrażało naszemu zdrowiu, powinno być poddane odpowiedniej obróbce cieplnej, która pomoże zniszczyć niebezpieczne bakterie i pasożyty. Smażenie i gotowanie mięsa powinno odbywać się w odpowiedniej temperaturze, a jego przechowywanie w sterylnych warunkach.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Wyniki Lotto 21.06.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.06.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje Jarosław Klejnocki. Był dyrektorem Muzeum Literatury
Nie żyje Jarosław Klejnocki. Był dyrektorem Muzeum Literatury
Niszczycielskie tornada w USA. Nie żyją trzy osoby
Niszczycielskie tornada w USA. Nie żyją trzy osoby
Pożary w Chorwacji. Polska ambasada wydała komunikat
Pożary w Chorwacji. Polska ambasada wydała komunikat
Afera w PKP. Pokazał zdjęcie i się zaczęło
Afera w PKP. Pokazał zdjęcie i się zaczęło
"Stop golasom". Zdjęcie znad Bałtyku niesie się po sieci
"Stop golasom". Zdjęcie znad Bałtyku niesie się po sieci
Tragiczny wypadek pod Włocławkiem. Motocyklista nie miał szans
Tragiczny wypadek pod Włocławkiem. Motocyklista nie miał szans
Cole Palmer zgasił reportera. "To nie był żart"
Cole Palmer zgasił reportera. "To nie był żart"
Matka w kajdankach żegnała synka. "Kompromitujący teatr"
Matka w kajdankach żegnała synka. "Kompromitujący teatr"
"Jesteśmy zmęczeni". Strażacy z Chorwacji zabierają głos
"Jesteśmy zmęczeni". Strażacy z Chorwacji zabierają głos
Dramat na słowackim kąpielisku. Chłopiec zmarł po zakażeniu amebą
Dramat na słowackim kąpielisku. Chłopiec zmarł po zakażeniu amebą
Odkrycie w Zatoce Gdańskiej. Oto co zobaczyli nurkowie
Odkrycie w Zatoce Gdańskiej. Oto co zobaczyli nurkowie