Unikaj jak ognia. Zapycha żyły, zwiększa ryzyko miażdżycy

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Żeby uniknąć rozwoju miażdżycy i poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie rezygnować ze spożywania niektórych produktów. Dowiedz się, jaka żywność jest dla nas szczególnie niebezpieczna.

Fresh raw beef mince with onions in a pan
Fresh raw beef mince with onions in a pan. Cooking tasty healthy food
Dimitrie Ragar / 500px
raw, pan, minced, ground, top, uncooked, frying, background, patty, mince, view, fat, chicken, barbecue, black, closeup, bbq, fresh, grill, salt, lamb, skillet, round, oil, oliveSpożywanie czerwonego mięsa lepiej ograniczyć
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dimitrie Ragar / 500px

Mięso

Dietetycy ostrzegają, że stała obecność czerwonego mięsa (zwłaszcza smażonego i przetworzonego) w codziennej diecie wpływa destrukcyjnie na nasz organizm. Tego rodzaju produkty zawierają znaczne ilości szkodliwych tłuszczów nasyconych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który zapycha nasze żyły i tętnice.

Zaburzona równowaga lipidowa sprzyja powstawaniu zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej.

Nadmiar cukru

Żywność bogata w cukier funduje nam puste kalorie i dodatkowe kilogramy, przez co nierzadko powoduje rozwój nadwagi i otyłości. Poza tym nadmiar cukru i syropu glukozowo-fruktozowego w diecie może w rezultacie przyczynić się do zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie i próchnicę zębów.

Warto wiedzieć, że w ciastkach, batonikach, gotowych wyrobach piekarniczych i słodkich deserach poza tzw. białą śmiercią znajdziemy również bardzo niebezpieczne izomery trans. Dostarczanie do organizmu tego rodzaj kwasów tłuszczowych jest jednym z głównych czynników ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Fast foody

Regularne stołowanie się w barach szybkiej obsługi, gdzie serwują takie produkty jak hamburgery, cheeseburgery, frytki czy nuggetsy wpływa niekorzystnie nasz układ krążenia. Jak wynika z informacji, jakimi dysponują eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, nawet jeden tego typu posiłek spożywany w ciągu tygodnia aż o 20 proc. podnosi ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego chorobą niedokrwienną serca.

Z kolei jedzenie fast foodów 2-3 razy w tygodniu zwiększa ryzyko wystąpienia śmiertelnie niebezpiecznych incydentów kardiologicznych aż o 50 proc. Natomiast co najmniej cztery wizyty w ciągu tygodnia w tego typu lokalach oznacza ryzyko wynoszące 80 proc.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?