Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Uzależnia jak narkotyk i rujnuje odporność. Fatalny dla serca, wątroby, nerek

26
Podziel się:

W dzisiejszych czasach produkty spożywcze zawierają mnóstwo sztucznych ulepszaczy. Stosowanie konserwantów, barwników i aromatów w przemyśle spożywczym jest legalne, chociaż wiele badań wskazuje na ich szkodliwość. Dowiedz się, jak polepszacze smaku, koloru i zapachu wpływają na zdrowie twoje i dzieci.

Szkodliwe substancje znajdziemy np. w parówkach
Szkodliwe substancje znajdziemy np. w parówkach (Getty Images)

Szkodliwe substancje w diecie

Liczne badania przeprowadzone w latach 90. ubiegłego wieku udowodniły, że słodycze działają na dzieci jak narkotyk. Spożywanie słodkich przysmaków podnosi poziom dopaminy, serotoniny i adrenaliny. Poza tym powoduje problemy z koncentracją i nadpobudliwość u najmłodszych.

Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że cukier ukrywa się w teoretycznie zdrowych produktach, jak płatki śniadaniowe, jogurty czy soki, ale pod innymi nazwami.

Syrop kukurydziany, syrop glukozowy, syrop glikozowo-fruktozowy to również dodatki zakazane, jeżeli chcemy utrzymać dobre zdrowie. Występują one nawet w modyfikowanym mleku dla niemowląt, a także w środkach farmaceutycznych. Nawet w syropach na kaszel czy żelkach witaminowych dla dzieci znajdziemy te szkodliwe dodatki, które nie pozostają obojętne dla zdrowia naszych pociech.

Badania wykazały, że syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja większemu poziomowi kwasów tłuszczowych we krwi, a co za tym idzie zwiększa ryzyko chorób takich jak miażdżyca, a także stłuszczenie wątroby, zawał serca i niewydolność nerek.

To jednak nie wszystko. Rodzice powinni zwrócić uwagę także na takie dodatki jak tetrazyna (E102), żółcień pomarańczowa (E110) czy azorubina (E122), które mają negatywny wpływ na układ nerwowy dziecka. Wywołują rozdrażnienie i nadpobudliwość.

W wielu produktach znaleźć możemy również konserwanty, a wśród nich te najpopularniejsze – glutaminian (E 621) i benzoesan sodu (E 211). Ten pierwszy występuje w chipsach, wędlinach, parówkach, zupkach w proszku, zupkach chińskich. Producenci również ukrywają go pod innymi nazwami: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne – na te składniki również należy uważać. Z kolei benzoesan sodu w duecie z kwasem askorbinowym (witaminą C) tworzy rakotwórczy benzen. Niestety, obie te substancje można znaleźć np. w napojach gazowanych

Warto również sprawdzać ogólną zawartość cukrów, tłuszczów i sodu. To składniki, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju nadwagi, otyłości, a nawet cukrzycy już w młodym wieku. I pamiętaj! Im krótszy skład, tym lepszej jakości produkt.

Żeby zadbać o zdrowie naszych pociech powinniśmy również wprowadzić zmiany w ich jadłospisie, dodając do niego owoce, warzywa i orzechy. Zamiast jogurtu truskawkowego lepiej wybrać jogurt naturalny lub grecki i dodać do niego truskawki. Ponadto ważne jest żeby nasze dziecko od najmłodszych lat piło odpowiednią ilość wody. Zamiast gazowanego napoju czy smakowego mleka, podawaj mu owocowe i ziołowe herbatki.

Chociaż w dzisiejszych czasach obecność sztucznych substancji w żywności jest nieunikniona, to pamiętajmy, że zdrowie nas i naszych dzieci zależy głównie od naszego podejścia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(26)
1234
rok temu
I znowu w kółko to samo. Od dawna to jest wiadomo. Społeczeństwo o tym wie. Kiedyś tych tzw ulepszaczy nie było i ludzie sobie jakoś radzili. Więc najlepiej je wyeliminować po prostu i nie truć nimi ludzi.
Kristof
rok temu
A mówią się że to glifosat w ilości 1,3 l aktywnej substancji na 10000 m kwadratowych jest trujący... Bujda na kółkach . Pozdrawiam.
Ted
rok temu
Najlepiej to nic nie jeść te trucie ludzi trwa już kilkadziesiąt lat i nikt o tym zatrutym jedzeniu nie mówi bo to by uderzyło w koncerny a czemu o smogu wszyscy mówią i karają nas za palenie śmieci tylko po to żeby wyrwać kasę na nowe piece tak samo że śmieciami jesteśmy traktowani jak dojne krowy akcyzy baty podatki i inne opłaty zabierają nam ponad 70% tego co zarobimy
Pola
rok temu
Zostaje nam czysty spirytus!
JAnek
rok temu
Mogę raczej powiedzieć że te dzieci"fast diodowe*są bardziej apatyczne niż nadpobudliwe
Jvz
rok temu
Kto dopuszcza do do spożycia te świństwa. ???
PZPR
rok temu
Teraz jest wszystko na chemii, piszecie że to ekologiczne, jest to nieprawda, miejcie za grosz troszkę powagi i nie piszesz że to a to jest zdrowe
zxc
rok temu
no i jeszcze glifosat - większość społeczeństwa ma przekroczony dopuszczalny poziom tej trucizny w organiźmie chociaż nikt nie wie co to dopuszczalny poziom trucizny!
Bomba Bomba
rok temu
Dlaczego to wszystko jest dopuszczone do sprzedaży??????
Widzę
rok temu
Pełno ludzi chodzi z maskami pod nosem albo pod brodą. Bo ich nie złapią.Egoiści nie do naprawienia. Później powiedzą, że rząd niemrawy.
Emeryt
rok temu
Najlepiej wszystko zwalić na zły stan atmosfery,wymiana pieców itp. Ale na początku trzeba zająć się zdrową żywnością, wyeliminować z życia opakowania plastykowe, nawet odziesz nie jest z naturalnej wełny tylko z chemii
pawel
rok temu
o jej to straszne panie dochtorze to teraz zamiast słodyczy mam dziecku podawać ogórki kiszone ?
Matka
rok temu
Były propozycje dla producentów żywności, żeby oznakować opakowania kolorami, gdzie np. czerwony oznaczałby żywność wysoko przetworzoną, a np. zielony nieprzetworzoną. Oczywiście koncerny nie zgodziły się na to, ponieważ za bardzo czytelne byłoby to dla ludzi i nikt nie kupowałby tej z oznakowaniem czerwonym. Oczywiście trzeba czytać składy z tyłu opakowania, ale powiedzcie mi kto zapamięta wszystkie nazwy szkodliwych składników? Jeśli producenci ciągle zmieniają nazwy, to można dalej kupować produkt z tym samym g... nie wiedząc o tym. A ile czasu zajmują zakupy, jeżeli czytamy wszystkie te etykiety? Czy nie można byłoby ułatwić ludziom życia?
Iza
rok temu
Zakazać szkodliwych substancji !
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić