Kamil S. Sikora| 

Właśnie zaczynają kwitnąć. Oczyszczają organizm z toksyn

3

Poznaj prozdrowotne właściwości kwiatów malwy. Roślina pomaga na grypę i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn

Właśnie zaczynają kwitnąć. Oczyszczają organizm z toksyn
Kwiaty malwy mają niesamowite właściwości (Getty Images, Chuchart Duangdaw)

Te przepiękne kwiaty poza walorami wizualnymi posiadają również wiele niezwykłych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć malwę do swojego codziennego jadłospisu i jak w pełni wykorzystać jej dobroczynne działanie.

Malwa jest rośliną ozdobną, którą bardzo często można spotkać w polskich ogrodach. Do odmian, które są uprawiane w naszym kraju, można zaliczyć: malwę różową, malwę pomarszczoną, malwę piżmową i malwę dziką, Różowe, jasnożółte, purpurowe i niebieskie kwiaty malwy wyglądają naprawdę zjawiskowo i tworzą na działce romantyczny nastrój.

Większość z nas kojarzy tę roślinę, jednak niewiele osób nie wie, że posiada ona szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

Żeby je wykorzystać, możemy przygotować herbatę z malwy. Przepis na tę leczniczą miksturę jest bardzo prosty. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali 1 łyżki suszonych kwiatów malwy i 250 ml wody. Kwiaty wystarczy umieścić w sitku do herbaty i zalać wrzącą wodą. Napój należy parzyć przez 12-14 minut. Herbatę pijemy, kiedy jest jeszcze ciepła, 1-3 razy w ciągu dnia. Dawka jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów infekcji.

Eliksir na bazie kwiatów malwy doskonale sprawdza się przy leczeniu takich dolegliwości jak kaszel, stan zapalny gardła, grypa, biegunka, nieżyt nosa i problemy trawienne. Lecznicza herbata podnosi również odporność, oczyszcza jelita, nerki, wątrobę, żołądek i drogi moczowe z toksycznych substancji. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości wielu cennych elementów.

W kwiatach malwy możemy znaleźć m.in.; substancje śluzowe, garbniki, żywice, sole mineralne, flawonoidy i antocyjany. Najbardziej wartościowe są surowce zielarskie pochodzące z malwy o ciemnych kwiatach. Łodygi liście i owoce malwy także wykazują zdrowe właściwości. Możemy je zjeść na surowo, ugotować, upiec lub dusić.

Kwiaty malwy warto dodać do sałatek warzywnych czy słodkich potraw. Z kolei z liści malwy możemy wycisnąć sok, który nadaje się do użytku zewnętrznego jako naturalne lekarstwo na poparzenia, obrzęki, podrażnienia i inne problemy skórne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić