Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Wspiera serce i kości. Zmniejsza ryzyko śmierci z powodu demencji

4

Oliwa z oliwek to podstawa śródziemnomorskiej diety, a o jej właściwościach zdrowotnych mówią eksperci z każdego regionu świata. Jej regularne spożywanie ma wiele zalet, do których teraz naukowcy dopisali kolejną — niższe ryzyko śmierci z powodu demencji. Badania zostały zaprezentowane na kongresie NUTRITION 2023 w Bostonie.

Wspiera serce i kości. Zmniejsza ryzyko śmierci z powodu demencji
Oliwa z oliwek ma niesamowite właściwości (Getty Images, Dusan Zidar)

Profil odżywczy oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, zwłaszcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, które są znane z korzyści dla zdrowia serca. Jest też dobrym źródłem witaminy E i K. Co więcej, zawiera szereg unikalnych związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających, takich jak oleuropeina, oleokantal i oleacyl.

Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Wsparcie dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Kwas oleinowy, główny składnik tłuszczowy oliwy z oliwek, obniża ryzyko rozwoju chorób serca. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek mogą zapobiegać utlenianiu LDL ("złego") cholesterolu, jednegi z kluczowych czynników prowadzących do choroby wieńcowej.

Wsparcie dla zdrowia układu pokarmowego. Oliwa z oliwek ułatwia trawienie i działa jako prebiotyk, który wspiera zdrowe bakterie jelitowe.

Wsparcie dla zdrowia kości. Badania sugerują, że konsumpcja oliwy z oliwek może poprawiać zdrowie układu kostnego, dzięki zawartości witaminy K i związków fenolowych, które pomagają w utrzymaniu gęstości mineralnej kości.

Przeciwdziałanie procesom zapalnym. Oleokantal, związek fenolowy zawarty w oliwie z oliwek, wykazuje działanie przeciwzapalne porównywalne z ibuprofenem. Może więc pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.

Poprawa zdrowia skóry. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i przeciwutleniaczy, oliwa z oliwek może pomóc w ochronie skóry przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, związanych z procesem starzenia.

Zbawienny wpływ na zdrowie mózgu. Przeciwutleniacze w oliwie z oliwek mogą pomóc w ochronie komórek mózgu przed uszkodzeniem, potencjalnie opóźniając postęp chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

To właśnie tego ostatniego aspektu dotyczy analiza, której wyniki zaprezentowano ostatnio podczas kongresu NUTRITION 2023 w Bostonie. To pierwsze badanie, w którym zbadano związek między dietą a śmiercią z powodu demencji.

Niższe ryzyko śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych

Naukowcy przeanalizowali kwestionariusze żywieniowe i zapisy zgonów ponad 90 tys. Amerykanów (60 tys. Kobiet i 30 tys. Mężczyzn), którzy uczestniczyli w badaniach kontrolnych pracowników ochrony zdrowia w latach 1990-2018 i na początku badania mieli średnio 56 lat.

Okres obserwacji trwał więc 28 lat. Z analizy wynikało zaś jasno, że ci z uczestników, którzy spożywali więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, byli o 28 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu demencji niż ci, którzy oliwę z oliwek spożywali rzadko.

Z naszego badania wynika, że oliwa bezsprzecznie wspiera zdrowie mózgu. Korzyści mogą wynikać ze związków przeciwutleniających, które bezpośrednio wpływają na mózg. Ale mogą też wynikać z korzystnego wpływu na układ krążenia, a mniej więcej połowa przypadków demencji jest przecież spowodowana chorobą naczyniową — powiedziała Anne-Julie Tessier, współautorka badań i doktor habilitowana w Harvard TH Chan School of Public Health.
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić