Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Wystarczy łyżeczka dziennie. Chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem

53

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Poza tym posiada wiele prozdrowotnych właściwości, z których powinieneś skorzystać. Dowiedz się, dlaczego warto codziennie sięgać po łyżeczkę czarnuszki.

Wystarczy łyżeczka dziennie. Chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem
Black sesame seeds in wooden spoon pile and spread Black sesame seeds in wooden spoon pile and spread Pssphoto (Getty Images, Pssphoto)

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Jej ziarenka wykazują niezwykłe właściwości, dlatego jest hodowana na całym świecie, również w Polsce.

Zmielone nasiona czarnuszki są stosowane jako posypka do pieczywa oraz jako dodatek smakowy do sałatek, dressingów, past kanapkowych, serów, dań mięsnych, zup, koktajli, duszonych warzyw i marynat. Świetnie komponuje z innymi przyprawami takimi jak kolendra tymianek, kminek, słodka papryka i ziele angielskie.

Z ziaren czarnuszki można też przyrządzić leczniczy napar. Wyróżnia się nie tylko walorami smakowymi, ale także szerokim spektrum dobroczynnych właściwości. W czarnuszce znajdziemy m.in.: witaminę A i E, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, olejki eteryczne, steroidy i alkaloidy.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów czarnuszka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, przeciwalergiczne i antybakteryjne. Żeby wykorzystać jej dobroczynne działanie, wystarczy codziennie spożywać jedną łyżeczkę nasion czarnego kminku.

Przeciwutleniacze obecne w czarnuszce niszczą szkodliwe wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych w organizmie i opóźniają proces starzenia. Stała obecność tej przyprawy w naszym codziennym jadłospisie usprawnia pracę układu immunologicznego, łagodzi objawy kataru, kaszlu i zatkanych zatok, pomaga pozbyć się pasożytów i osłania żołądek.

Substancje zawarte w czarnuszce obniżają stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Obniżają również stężenie szczawianów, które mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych. Po czarnuszkę powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na wrzody i refluks żołądkowo-przełykowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić