Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Wystarczy łyżeczka dziennie. Chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem

53

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Poza tym posiada wiele prozdrowotnych właściwości, z których powinieneś skorzystać. Dowiedz się, dlaczego warto codziennie sięgać po łyżeczkę czarnuszki.

Wystarczy łyżeczka dziennie. Chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem
Black sesame seeds in wooden spoon pile and spread Black sesame seeds in wooden spoon pile and spread Pssphoto (Getty Images, Pssphoto)

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Jej ziarenka wykazują niezwykłe właściwości, dlatego jest hodowana na całym świecie, również w Polsce.

Zmielone nasiona czarnuszki są stosowane jako posypka do pieczywa oraz jako dodatek smakowy do sałatek, dressingów, past kanapkowych, serów, dań mięsnych, zup, koktajli, duszonych warzyw i marynat. Świetnie komponuje z innymi przyprawami takimi jak kolendra tymianek, kminek, słodka papryka i ziele angielskie.

Z ziaren czarnuszki można też przyrządzić leczniczy napar. Wyróżnia się nie tylko walorami smakowymi, ale także szerokim spektrum dobroczynnych właściwości. W czarnuszce znajdziemy m.in.: witaminę A i E, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, olejki eteryczne, steroidy i alkaloidy.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów czarnuszka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, przeciwalergiczne i antybakteryjne. Żeby wykorzystać jej dobroczynne działanie, wystarczy codziennie spożywać jedną łyżeczkę nasion czarnego kminku.

Przeciwutleniacze obecne w czarnuszce niszczą szkodliwe wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych w organizmie i opóźniają proces starzenia. Stała obecność tej przyprawy w naszym codziennym jadłospisie usprawnia pracę układu immunologicznego, łagodzi objawy kataru, kaszlu i zatkanych zatok, pomaga pozbyć się pasożytów i osłania żołądek.

Substancje zawarte w czarnuszce obniżają stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Obniżają również stężenie szczawianów, które mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych. Po czarnuszkę powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na wrzody i refluks żołądkowo-przełykowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pracował w fabryce tulipanów. Burzliwa droga zawodowa Jerzego Owsiaka
Kontrowersyjne słowa Muska. "Obraża ofiary nazizmu"
Chciała spalić koce na grillu. Wywołała pożar
Tragedia w Parku Narodowym. Słoń stratował turystę
Sprawca ataku na ratowników w szpitalu. Prokuratura zabiera głos
Rosjanie bojkotują obchody w Oświęcimiu. Delegacji nie będzie
Uchwycono niezwykłe zjawisko. Trwało 17 minut
Zobaczcie, co przyniosły ostatnie sztormy na Bałtyku. Wysyp!
Tragedia w Siedlcach. Napastnik miał 2 promile alkoholu
Trudny los Agaty Wróbel. Porównują ją do Villas. "Dajcie jej spokój"
Leśnik aż założył okulary. "Od razu zrozumiałem, że to nie bobry"
Dantejskie sceny na pokładzie samolotu. Tak stewardesy uciszyły pasażerkę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić