Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wzmacnia serce i chroni przed rakiem. Wystarczy szklanka dziennie

24

Burak to bardzo chętnie spożywane w naszym kraju warzywo, z którego można przyrządzić rozmaite potrawy. Zaskakuje nie tylko charakterystycznym ziemistym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Żeby je w pełni wykorzystać, należy codziennie sięgać po jedną szklankę soku z czerwonych buraków.

Wzmacnia serce i chroni przed rakiem. Wystarczy szklanka dziennie
Sok z buraków ma niesamowite właściwości (Getty Images, Lilechka75)

Eksperci z całego świata już od jakiegoś czasu przyglądają się właściwościom soku z czerwonych buraków. Z licznych badań naukowych wynika, że ten smaczny i zdrowy napój wpływa na kondycję naszego organizmu i chroni nas przed wieloma poważnymi chorobami.

Przeciwdziała insulinooporności i cukrzycy typu 2 oraz sprawdza się przy ich leczeniu. Jak potwierdziły wyniki analizy, które opublikowano na lamach czasopisma "Journal of Natritional Science" sok z buraków 30 minut po wypiciu skutecznie obniża stężenie cukru w krwiobiegu. Poza tym mikstura na bazie czerwonych buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, dlatego powinni po nią sięgać pacjenci z cukrzycą.

W burakach znajdziemy takie cenne elementy jak: witamina A, C, K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez fosfor, potas, wapń, miedź, cynk polifenole, kwasy organiczne, karotenoidy i glikozydy.

Buraki zawierają również betalainy, czyli barwniki, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki ich zawartości regularne picie soku z buraków niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto betalainy wzmacniają serce i naczynia krwionośne, przez co odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Do swojego codziennego menu warto włączyć również zakwas buraczany. Sok z kiszonych buraków podnosi odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, a także działa przeciwnowotworowo. Dr hab. Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wraz ze swoim zespołem naukowym przeprowadziła badania, których wyniki udowodniły, że ten napój pomaga zwalczyć komórki rakowe rozwijające się w żołądku.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niemieckie baterie Patriot będą ochraniać hub logistyczny w Rzeszowie
Polscy badacze mają centrum logistyczne na Arktyce. "70 lat doświadczeń"
Ksiądz z Dąbrowy Górniczej przeniesiony do stanu świeckiego
Ścieżka do toalety za 650 tys. zł. Taki widok w Warszawie
Był szefem restauracji fast food. Otrzymał nominację od Trumpa
Trzaskowski mówi językiem Konfederacji? Ostre komentarze polityków
Spadek wydatków NFZ za granicą. "Zasługa zmian w polskim systemie"
Pozytywne emocje i wysokie koszty. Masz psa? Te wyniki badań są dla ciebie
Dramat przy kasie w Biedronce. Tak zareagowały pracownice sklepu
Pielęgniarka odesłała ją ze szpitala. Nie żyje 32-latka
Duńscy trenerzy rozchwytywani. Borussia, Feyenoord i... Lech Poznań
Rosjanie nie chcieli już walczyć. Spotkał ich taki los
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić