Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Wzmacnia serce i chroni przed rakiem. Wystarczy szklanka dziennie

5
Podziel się:

Burak to bardzo chętnie spożywane w naszym kraju warzywo, z którego można przyrządzić rozmaite potrawy. Zaskakuje nie tylko charakterystycznym ziemistym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Żeby je w pełni wykorzystać, należy codziennie sięgać po jedną szklankę soku z czerwonych buraków.

Wzmacnia serce i chroni przed rakiem. Wystarczy szklanka dziennie
Sok z buraków ma niesamowite właściwości (Getty Images, Lilechka75)

Eksperci z całego świata już od jakiegoś czasu przyglądają się właściwościom soku z czerwonych buraków. Z licznych badań naukowych wynika, że ten smaczny i zdrowy napój wpływa na kondycję naszego organizmu i chroni nas przed wieloma poważnymi chorobami.

Przeciwdziała insulinooporności i cukrzycy typu 2 oraz sprawdza się przy ich leczeniu. Jak potwierdziły wyniki analizy, które opublikowano na lamach czasopisma "Journal of Natritional Science" sok z buraków 30 minut po wypiciu skutecznie obniża stężenie cukru w krwiobiegu. Poza tym mikstura na bazie czerwonych buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, dlatego powinni po nią sięgać pacjenci z cukrzycą.

W burakach znajdziemy takie cenne elementy jak: witamina A, C, K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez fosfor, potas, wapń, miedź, cynk polifenole, kwasy organiczne, karotenoidy i glikozydy.

Buraki zawierają również betalainy, czyli barwniki, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki ich zawartości regularne picie soku z buraków niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto betalainy wzmacniają serce i naczynia krwionośne, przez co odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Do swojego codziennego menu warto włączyć również zakwas buraczany. Sok z kiszonych buraków podnosi odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, a także działa przeciwnowotworowo. Dr hab. Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wraz ze swoim zespołem naukowym przeprowadziła badania, których wyniki udowodniły, że ten napój pomaga zwalczyć komórki rakowe rozwijające się w żołądku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Dr.Nikt
4 miesiące temu
Ale nie napisano że buraki zawierają jeszcze chlor. Chlor którym na przykład czyścimy muszle klozetów. Dlatego nadmiar soku z buraka może szkodzić i powodować nawet zatrucia. Tak jest….niestety. Podają nam informacje okrojone. Uczciwy autor mówi o wszystkim. Sok z buraków oczywiście jest zdrowy dla nas, ale nadmiar szkodzi. Dochodzą jeszcze nawozy i środki ochrony roślin. Podawanie okrojonych informacji to rodzaj perfidnego kłamstwa, które większość z nas „połyka” bez zastanowienia.
Wójt Burak
4 miesiące temu
Polecam, bo generalnie to dobry napój. Ponieważ wszelkie soki z kiszonej zawierają bakterie kwasu mlekowego, musi być stymulatorem flory bakteryjnej. Ale nie mogę zapewnić, że przed czymkolwiek chroni, a już że przed rakiem, tym bardziej. Ale, nomen omen, polecam!
almmmmi
4 miesiące temu
przeciwutleniajace? dla mnie Biotad plus to number1 wsrod antyoksydantow poczytaj sobie
iga
4 miesiące temu
Nareszcie coś konkretnego.
Sara
4 miesiące temu
Pożyteczny artykuł.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić