Kamil S. Sikora| 

Wzmacnia serce i chroni przed rakiem. Wystarczy szklanka dziennie

24

Burak to bardzo chętnie spożywane w naszym kraju warzywo, z którego można przyrządzić rozmaite potrawy. Zaskakuje nie tylko charakterystycznym ziemistym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Żeby je w pełni wykorzystać, należy codziennie sięgać po jedną szklankę soku z czerwonych buraków.

Wzmacnia serce i chroni przed rakiem. Wystarczy szklanka dziennie
Sok z buraków ma niesamowite właściwości (Getty Images, Lilechka75)

Eksperci z całego świata już od jakiegoś czasu przyglądają się właściwościom soku z czerwonych buraków. Z licznych badań naukowych wynika, że ten smaczny i zdrowy napój wpływa na kondycję naszego organizmu i chroni nas przed wieloma poważnymi chorobami.

Przeciwdziała insulinooporności i cukrzycy typu 2 oraz sprawdza się przy ich leczeniu. Jak potwierdziły wyniki analizy, które opublikowano na lamach czasopisma "Journal of Natritional Science" sok z buraków 30 minut po wypiciu skutecznie obniża stężenie cukru w krwiobiegu. Poza tym mikstura na bazie czerwonych buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, dlatego powinni po nią sięgać pacjenci z cukrzycą.

W burakach znajdziemy takie cenne elementy jak: witamina A, C, K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez fosfor, potas, wapń, miedź, cynk polifenole, kwasy organiczne, karotenoidy i glikozydy.

Buraki zawierają również betalainy, czyli barwniki, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki ich zawartości regularne picie soku z buraków niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto betalainy wzmacniają serce i naczynia krwionośne, przez co odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Do swojego codziennego menu warto włączyć również zakwas buraczany. Sok z kiszonych buraków podnosi odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, a także działa przeciwnowotworowo. Dr hab. Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wraz ze swoim zespołem naukowym przeprowadziła badania, których wyniki udowodniły, że ten napój pomaga zwalczyć komórki rakowe rozwijające się w żołądku.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić