Zakazane w Holandii, w Polsce są w każdej kuchni. Tanie i niebezpieczne

220

Łyżki, cedzaki, łopatki, szpatułki i inne przybory kuchenne posiada chyba każdy z nas. Wiele osób nie zastanawia się nad tym, czy akcesoria, które na co dzień towarzyszą nam w gotowaniu, są wykonane z tworzywa przyjaznego dla zdrowia. Jak się okazuje przybory kuchenne wykonane z czarnego albo szarego nylonu mogą być dla nas niebezpieczne.

Przyrządy kuchenne z czarnego nylonu pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać toksyczne substancje
Przyrządy kuchenne z czarnego nylonu pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać toksyczne substancje (Getty Images)

Już parę lat temu naukowcy z National Food Institute udowodnili, że przyrządy kuchenne zrobione z czarnego nylonu pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać toksyczne substancje. To oczywiste, że te przedmioty mają codziennie styczność z gorącą zupą czy makaronem, a jednak sprawa przycichła i nie osiągnęła odpowiedniego rozgłosu.

Później ten sam temat postanowili zgłębić również polscy naukowcy i blogerzy. - Nasze badania wykazały, że wyroby z nylonu mogą uwalniać w podwyższonej temperaturze pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs). Niektóre z PAAs uznane zostały przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje potencjalnie kancerogenne dla człowieka. Przykładem takiej substancji jest 4,4’-metylenodianilina – wyjaśnia dla WP abcZdrowie Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, która była jednym z autorów.

Przenikaniem toksycznych substancji do żywności przez przyrządy kuchenne z czarnego nylonu zajęli się również duńscy naukowcy. Badanie udowodniło, że jedna z substancji przekracza dozwoloną zawartość MDA nawet 2000 razy. Ten związek chemiczny ma zgubny wpływ na ludzki organizm i przy bliskim kontakcie, może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Ponadto Metylenodianilina oficjalnie figuruje na liście substancji rakotwórczych (zgodnie z klasyfikacją Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem).

Naukowcy z Danii przeprowadzili eksperyment na myszach, żeby sprawdzić działanie tej substancji. Z badania wynika, że gryzonie, które były przez dłuższy czas narażone na kontakt z MDA, częściej chorowały na nowotwór wątroby i tarczycy.

W niektórych państwach np. w Holandii sprzedaż przyborów w kuchennych z czarnego nylonu została zakazana. W naszym kraju w dalszym ciągu można kupić tanie akcesoria kuchenne. Sprawdzajmy, z jakiego materiału dany sprzęt kuchenny jest wykonany i czy ma odpowiedni atest. Warto się też zastanowić się, czy kupując najtańszy produkt i zaoszczędzając parę złotych nie zapłacimy za niego własnym zdrowiem.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić