aktualizacja 

Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice

95

Smażenie na tłuszczu może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia, nie tylko ze względu na zwiększoną kaloryczność tak przygotowanych dań, ale i z powodu możliwości wystąpienia szkodliwych dla organizmu skutków ubocznych. Istnieją trzy rodzaje tłuszczów, których powinniśmy szczególnie unikać.

Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice
Jakich produktów lepiej nie używać do smażenia? (Getty Images, Polina Strelkova)

Pierwszym z nich jest margaryna. Jest to produkt, którego użycie do smażenia potraw jest niezalecane, głównie ze względu na obecność przemysłowych kwasów tłuszczowych trans. Są to izomery, które powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych i mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Margaryna jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ znacznie zwiększa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, jednocześnie obniżając stężenie dobrego cholesterolu HDL w organizmie. Regularne smażenie na margarynie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Oliwa z oliwek do smażenia? Lepiej unikaj

Kolejnym tłuszczem, którego lepiej unikać podczas smażenia, jest oliwa z oliwek. Choć doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy ugotowanych warzyw, jej użycie do smażenia nie jest zalecane. Oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia, co oznacza, że mięso smażone na niej szybko się przypala.

Może to prowadzić do powstawania kancerogennych substancji, co jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Olej lniany - zakazany do smażenia

Ostatnim tłuszczem, który powinniśmy unikać podczas smażenia, jest olej lniany. Mimo że jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego organizmu, nie nadaje się do smażenia.

Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego i ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, usprawnianie procesu trawiennego i pomoc w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych jelit.

Jednak ma niską temperaturę dymienia i szybko się rozkłada podczas smażenia. Kwasy nienasycone obecne w oleju lnianym, poddane obróbce termicznej, zmieniają się w szkodliwe, rakotwórcze substancje. Kwas alfa-linolenowy bardzo szybko się utlenia i wytwarza niebezpieczne dla naszego organizmu nadtlenki. Aby uniknąć miażdżycy i innych chorób układu krążenia, olej lniany lepiej dodawać do sałatek.

Autor: WRO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić