Zakazany do smażenia. Wydziela rakotwórcze związki, zapycha tętnice

Smażenie na tłuszczu może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia, nie tylko ze względu na zwiększoną kaloryczność tak przygotowanych dań, ale i z powodu możliwości wystąpienia szkodliwych dla organizmu skutków ubocznych. Istnieją trzy rodzaje tłuszczów, których powinniśmy szczególnie unikać.

Jakich produktów lepiej nie używać do smażenia?Jakich produktów lepiej nie używać do smażenia?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Polina Strelkova
oprac.  WRO

Pierwszym z nich jest margaryna. Jest to produkt, którego użycie do smażenia potraw jest niezalecane, głównie ze względu na obecność przemysłowych kwasów tłuszczowych trans. Są to izomery, które powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych i mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Margaryna jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ znacznie zwiększa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, jednocześnie obniżając stężenie dobrego cholesterolu HDL w organizmie. Regularne smażenie na margarynie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Oliwa z oliwek do smażenia? Lepiej unikaj

Kolejnym tłuszczem, którego lepiej unikać podczas smażenia, jest oliwa z oliwek. Choć doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy ugotowanych warzyw, jej użycie do smażenia nie jest zalecane. Oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia, co oznacza, że mięso smażone na niej szybko się przypala.

Może to prowadzić do powstawania kancerogennych substancji, co jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Olej lniany - zakazany do smażenia

Ostatnim tłuszczem, który powinniśmy unikać podczas smażenia, jest olej lniany. Mimo że jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego organizmu, nie nadaje się do smażenia.

Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego i ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, usprawnianie procesu trawiennego i pomoc w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych jelit.

Jednak ma niską temperaturę dymienia i szybko się rozkłada podczas smażenia. Kwasy nienasycone obecne w oleju lnianym, poddane obróbce termicznej, zmieniają się w szkodliwe, rakotwórcze substancje. Kwas alfa-linolenowy bardzo szybko się utlenia i wytwarza niebezpieczne dla naszego organizmu nadtlenki. Aby uniknąć miażdżycy i innych chorób układu krążenia, olej lniany lepiej dodawać do sałatek.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Kto stoi za aktami dywersji na kolei? Ustalono obywatelstwo sprawców
Kto stoi za aktami dywersji na kolei? Ustalono obywatelstwo sprawców
Zaginął w Niemczech w tajemniczych okolicznościach. Szuka go policja
Zaginął w Niemczech w tajemniczych okolicznościach. Szuka go policja
Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis
Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis
Zginęło 70 Nepalczyków. Walczyli w armii Putina
Zginęło 70 Nepalczyków. Walczyli w armii Putina
Nie chcą czekać na mróz. Zakopane włącza "fabryki śniegu"
Nie chcą czekać na mróz. Zakopane włącza "fabryki śniegu"
Rozmowy w Stambule. Kreml wydał oświadczenie
Rozmowy w Stambule. Kreml wydał oświadczenie
Kuriozalne sceny w kościele. Policja wyniosła trumnę z ciałem
Kuriozalne sceny w kościele. Policja wyniosła trumnę z ciałem
Włodzimierz Czarzasty nowym marszałkiem Sejmu
Włodzimierz Czarzasty nowym marszałkiem Sejmu
Sensacyjne odkrycie w Szczecinie. Tajemnice XIII wieku
Sensacyjne odkrycie w Szczecinie. Tajemnice XIII wieku