Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Zakazany przy zakrzepicy i chorobie jelit. Może poważnie zaszkodzić

30

Chociaż czosnek to jedna z roślin o najsilniejszych właściwościach prozdrowotnych, to nie każdy może sięgać po niego bez ograniczeń. W diecie niektórych osób ta aromatyczna przyprawa jest całkowicie zakazana. Kto nie powinien używać czosnku?

Zakazany przy zakrzepicy i chorobie jelit. Może poważnie zaszkodzić
Czosnek zdrowy, ale nie dla każdego (Licencjodawca, ABC)

Jedzony regularnie zwiększa odporność organizmu i wykazuje działanie przeciwbakteryjnie. Chroni nas przed infekcjami, a także zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. Jest też polecany w diecie osób chorujących na nadciśnienie. Związki, które znajdziemy w czosnku wykazują również działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Może być wykorzystywany wspomagająco przy leczeniu grypy lub przeziębienia. Pomaga zbić gorączkę, ułatwia odkrztuszanie, ale też pomaga zmniejszyć ból gardła i towarzyszące infekcjom duszności. Co więcej, ta przyprawa zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.

By wykorzystać jej wszystkie prozdrowotne właściwości, warto jeść dwa ząbki czosnku dziennie. Niestety, nie każde będzie mógł z nich skorzystać. Jest na liście zakazanych produktów pacjentów zmagających się z ostrym nieżytem jelit oraz żołądka - może nasilać ból. Powinny go unikać również osoby z chorobami wątroby, zakrzepicą i niskim ciśnieniem.

Co ciekawe, czosnek wcale nie jest niedozwolony w diecie ciężarnych kobiet. Panie spodziewające się dziecka powinny jednak zachować umiar i nie przekraczać zalecanej dawki dwóch ząbków czosnku dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić