o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|

Zapycha tętnice cholesterolem. Może uszkodzić trzustkę i wątrobę

3
Podziel się

Można spotkać się z teorią, według której alkohol w odpowiednich dawkach reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Niestety, nawet jeśli spożywamy alkohol w umiarkowanych ilościach i mamy odpowiednie stężenie cholesterolu we krwi, powinniśmy pamiętać, że nadmiar trójglicerydów również podnosi ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. A jak się okazuje, nawet niewielkie dawki alkoholu znacznie podnoszą stężenie trójglicerydów.

Alkohol szkodzi zdrowiu
Alkohol szkodzi zdrowiu (Getty Images)
bEEqHLmd

Spożywanie alkoholu podnosi poziom trójglicerydów we krwi

Według niektórych doniesień niewielkie dawki alkoholu mogą podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Jest to jednak działanie krótkotrwałe.

bEEqHLmf

Inna teoria głosi, że alkohol w małych ilościach obniża zły cholesterol LDL. Niestety, prawda jest taka, że alkohol dostarcza do organizmu puste kalorie, co wpływa na podwyższenie złego cholesterolu. Poza tym, jak wynika z badań amerykańskich badaczy, nawet małe ilości alkoholu, zwiększają ilość trójglicerydów w organizmie.

Trójglicerydy to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Te związki dostarczają i magazynują potrzebną nam energię. Jednak gdy stężenie trójglicerydów jest zbyt wysokie, wówczas wzrasta ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń.

Nadmiar tych organicznych związków chemicznych może przyczynić się do miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, ostrego zapalenia trzustki, otyłości i cukrzycy. Dlatego właśnie przy zbyt wysokim poziomie trójglicerydów powinno się odstawić spożywanie napojów alkoholowych.

bEEqHLml

Warto również dodać, że regularne picie alkoholu może prowadzić do uzależnienia, rozwoju chorób nowotworowych i marskości wątroby.

bEEqHLmG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Marek 🐬
2 miesiące temu
Bardziej szkodliwe od alkoholu są papierosy oraz wszech obecna szkodliwa chemia w artykułach spożywczych. Podam pewien przykład najstarszych brat mego ojca ,czyli mój wujek zmarł w wieku 102 lat w wieku 80 lat jeździł jeszcze o dwadzieścia lat młodsza żoną (ciocią ) na dansingi , oraz był bardzo sprawny fizycznie jeśli brać pod uwagę wiek , ale wujek zawsze po około 15- 30 minut po śniadaniu a na śniadanie potrafił zjeść jajecznicę z ponad 10 jajek lub nawet golanke więc 15-30 minut po śniadaniu wypijał 100 gram czystego spirytusu lekko zaprawionego miodem lub bimbru własnej roboty ( wujek mieszkał na wsi był rolnikiem) po obiedzie również wypijał bimberek lub miodowy spirytus , a jeśli chodzi o kolację to nigdy nie jadał. Więc naturalny alkohol dobrej jakości i stosunkowy umiar to w pewnym sensie lekarstwo zwłaszcza alkohol o dużych procentach nie wielka ilość pszeczyszcza żyły z tłustych złogów oraz działa jak detoks dla organizmu. Nie opieram tego na badaniach naukowych ale po prostu z życiowego doświadczenia o którym wiem oraz widziałem na własne oczy.
Meander
2 miesiące temu
Dlaczego na fajkach są zdjęcia uszkodzonych organów i ostrzeżenia a na butelkach nie ma? Marska wątróbka nie dodaje smaku?
ivvi
2 miesiące temu
znasz biotad? poczytaj sobie na alleg
bEEqHLmH
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić