Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Zasada zdrowego talerza. Będziesz w szoku, jakie to proste

1

Talerz żywieniowy pokazuje nam, w jakich proporcjach powinniśmy spożywać dane składniki, by móc powiedzieć, że zdrowo się odżywiamy. Chodzi przede wszystkim o proporcje warzyw i owoców w stosunku do źródeł białka czy tłuszczu. Zastąpił on znaną wszystkim piramidę żywienia.

Zasada zdrowego talerza. Będziesz w szoku, jakie to proste
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Zdrowy talerz żywieniowy, podobnie jak piramida żywienia, pokazuje nam, w jakich proporcjach powinniśmy spożywać odpowiednie składniki diety. Chodzi głównie o ilość warzyw i owoców w stosunku do różnych źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów.

Zgodnie z zasadą, połowę powinny stanowić warzywa i owoce. W ciągu dnia mamy ich zjeść ok. 400 g. Większą część powinny jednak stanowić warzywa - 3/4 w stosunku do 1/4 owoców.

Nie dość, że szybko i na długi czas poczujemy się syci, to dostarczymy organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Te natomiast wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Nie warto tworzyć na siłę kompozycji z warzyw i owoców, których nie lubimy. Można iść o krok dalej w znanych opcjach. Zamiast plasterka pomidora na kanapce, warto pokroić go w ćwiartki i zjeść całego. Albo dwa. Nie trzeba od razu pić zielonych koktajli z jarmużu, jeśli nie jest się do nich przekonanym. Jednak nie warto zamykać się na nowości. Próbując ich, niczego nie tracimy. Jeśli już chcemy coś zjeść, należy raz a porządnie – kanapkę z dużą ilością warzyw, zamiast jednej rodzynki, połówki cukierka czy paluszka co 15 minut. Jeśli każdy posiłek będzie skomponowany według zasady zdrowego talerza, po prostu się najemy i bez trudu wytrzymamy do kolejnego posiłku – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego "Dailyfruits", cytowana przez portal papilot.pl.

Ćwiartkę talerza powinno z kolei zajmować białko. Tu mówimy o chudym mięsie, rybach, jajkach czy nasionach roślin strączkowych. Zdrowa osoba, bez planu rozbudowy mięśni powinna zjadać 0,8-1,2 g na każdy kg masy ciała białka.

Druga ćwiartka to z kolei zboża. Dzięki nim mamy energię do działania. Im ciemniejsze, przykładowo pieczywo, tym więcej błonnika. I rzecz jasna, jesteśmy bardziej syci.

Nie warto zapominać o zdrowych tłuszczach. Wskazaniem jest dodanie do dania kilku orzechów bądź awokado. Należy także pić min. 1,5 do 2 litrów wody.

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić