aktualizacja 

Zaskakujące wyniki badań. Osłabia komórki rakowe. Chroni przed rakiem prostaty i skóry

30

Wiele osób jako swój ulubiony alkohol wymienia czerwone wino. Jak wynika z najnowszych badań, ten alkoholowy trunek spożywany w umiarkowanych ilościach obniża rozwój poważnych chorób. Dowiedz się, jak picie jednej lampki czerwonego wina przed snem wpłynie na twoją kondycję zdrowotną.

Czerwone wino w niewielkich ilościach może wspomagać nasze zdrowie
Czerwone wino w niewielkich ilościach może wspomagać nasze zdrowie

Jak twierdzą naukowcy z Danii picie jednego kieliszka czerwonego wina dziennie, pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL i zwiększyć frakcję dobrego cholesterolu HDL we krwi. Dzięki zawartości resweratrolu i innych polifenoli ten rodzaj alkoholu zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych na myszach wykazały, że niewielka ilość wina czerwonego może hamować namnażanie się komórek nowotworowych nawet o 45 proc. Podczas eksperymentu resweratrol był dostarczany do organizmów gryzoni za pomocą inhalacji. Naukowcy ze Szwajcarii twierdzą, że ten silny przeciwutleniacz może okazać się pomocny w leczeniu raka skóry i prostaty.

Inną zaletą picia umiarkowanej ilości czerwonego wina jest pozytywny wpływ na naszą sylwetkę. Zdaniem badaczy z Uniwersytetu Harvarda w USA, dwie lampki tego trunku przed pójściem spać pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów i obniżają ryzyko otyłości aż o 70 proc. Te właściwości wino zawdzięcza obecności resweratrolu. Inna cenną substancją zawartą w tym napoju jest kwas elagowy, który usprawnia metabolizm oraz przyspiesza redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Przeciwutleniacze, które znajdziemy w czerwonym winie, niszczą szkodliwe wolne rodniki, wzmacniają naszą skórę, wpływają korzystnie na pracę mózgu, opóźniają proces starzenia się organizmu. Naukowcy z Wielkiej Brytanii odkryli, że resweratrol dba również o dobrą kondycję narządu wzroku. Ten antyoksydant zapobiega powiększaniu się naczyń krwionośnych w gałkach ocznych. Z kolei zdaniem ekspertów z Islandii, rozsądna ilość czerwonego wina, pomaga obniżyć ryzyko zaćmy nawet o 50 proc.

Ten rodzaj wina niewątpliwie posiada liczne walory zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że jest to napój alkoholowy i spożywanie go w nadmiarze niesie za sobą niebezpieczne konsekwencje zdrowotne.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić