Zdrowotny mocarz. Wymiata trójglicerydy, cukier, tłuszcz
Nie jest tajemnicą, że połączenia pewnych produktów i przypraw może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, innych zaś łączyć ze sobą nie warto. Czy wiesz, że w swojej kuchni masz trzy produkty, które spożyte razem sprzyjają redukcji masy ciała, chronią przed infekcjami i działają jako naturalny środek przeciwstarzeniowy?
Mowa o naturalnym jogurcie z dodatkiem cynamonu i kardamonu.
Nieocenione właściwości jogurtu naturalnego
Pierwszym elementem tego zdrowotnego trio jest jogurt naturalny. Jest on bogaty w białko – kluczowy budulec mięśni, kości, skóry, a także element wpływający na produkcję enzymów i hormonów. Zdrowotnym sekretem jogurtu są jednak przede wszystkim probiotyki, które dbają o nasz układ pokarmowy, wspierając trawienie, zmniejszając ryzyko zaparć oraz walcząc z infekcjami.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Co więcej, jogurt dostarcza nam innych cennych składników: wapnia (niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów), witamin z grupy B (które korzystnie wpływają na zdrowie oczu, skóry i układu nerwowego), potasu (kluczowego dla serca) oraz magnezu (wspierającego m.in. produkcję energii).
Przy wyborze jogurtu warto unikać tych z dodanym cukrem.
Cynamon i kardamon. Więcej niż tylko smak
Kiedy do jogurtu dodamy cynamon oraz kardamon, zyskujemy nie tylko wyjątkowy smak, ale również zestaw właściwości sprzyjających zdrowiu. Cynamon jest ceniony za zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi, co wpływa korzystnie na kontrolę wagi. Osoby spożywające od 1 do 6 gramów cynamonu dziennie mogą doświadczyć znacznych korzyści zdrowotnych, w tym obniżenie poziomu lipidów, trójglicerydów i cukru we krwi.
Z kolei kardamon, dzięki właściwościom termogenicznym, sprzyja spalaniu kalorii poprzez podwyższanie temperatury ciała. Niektóre badania wskazują, że może on również wpływać na uczucie sytości, ograniczając tym samym nadmierne spożywanie kalorii. Oprócz tego, kardamon może przynieść korzyści dla poziomu cukru we krwi i stanu wątroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obie te przyprawy są przy tym bogate w związki przeciwzapalne i przeciwutleniające, co sprawia, że przynoszą korzyści dalece wykraczające poza kontrolę masy ciała.