aktualizacja 

Zdrowsza niż mandarynka. Chroni przed zawałem i udarem mózgu

80

Są soczyste, wyjątkowo smaczne, z łatwością się obierają i zazwyczaj nie mają pestek. To głównie dlatego chętniej sięgamy właśnie po klementynki niż mandarynki. Ale to owoce są również bardzo zdrowe, dlaczego w sezonie warto jeść je jak najczęściej.

Klementynki to cenne źródło witaminy C
Klementynki to cenne źródło witaminy C

To, co znajdziemy w klementynkach to przede wszystkim bogactwo kwasu foliowego, który chroni nasz mózg przed rozwojem choroby Alzheimera. Znajdziemy w nich również potas, który pobudza napływ krwi do mózgu, sprawiając że neurony są bardziej aktywne a tym samym wolniej się starzeją. Potas wspiera również prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Pomaga ustabilizować ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca.

Klementynki to również doskonałe źródło witaminy B6, dlatego uważane są za owoce działające antydepresyjnie. Dzięki tej witaminie, klementynki są też polecane osobom mającym problemy ze snem oraz tym zmagającym się z nadpobudliwością.

Owoce te mają też mnóstwo cennych flawonoidów, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne, chronią przed wolnymi rodnikami, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo klementynki polecane są osobom, które chcą schudnąć i uchronić organizm przed rozwojem cukrzycy.

Znajdziemy w nich również cenną witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wpływa na kondycję skóry – sprawia, że nasza cera staje się zdrowsza, promienna, a niedoskonałości i drobne zmarszczki znikają. To silny przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Równie cenną witaminą, którą znajdziemy w klementynkach jest też witamina A. To ona wzmacnia nasze w włosy, paznokcie, ale też wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić