Zostaw na 3 tygodnie w słoiku. Naturalny antybiotyk uchroni przed wirusami, bakteriami i grzybami
Nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale ma również szereg prozdrowotnych właściwości. Czosnek można jeść na surowo, upiec lub przyrządzić z niego pyszną i zdrową kiszonkę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać regularnie po kiszony czosnek.
Czosnek w wersji kiszonej świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapki, sałatki i wielu innych potraw. Poza walorami smakowymi posiada także liczne właściwości zdrowotne. Żeby przyrządzić z niego kiszonkę, wystarczy wrzucić do słoików ząbki czosnku i dodać do nich pieprz, ziele angielskie, gorczycę, korzeń chrzanu i suszony koper. Następnie wszystkie składniki należy zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli i szczelnie zakręcić słoiki. Po upływie trzech tygodni kiszonka będzie gotowa do spożycia. Kiszonego czosnku lepiej nie pasteryzować, ponieważ w ten sposób możemy stracić jego odżywcze właściwości.
Czosnek po ukiszeniu będzie różnił się smakiem i zapachem od wersji surowej. Nie oznacza to jednak, że przygotowany w ten sposób straci swoje walory zdrowotne. Dzięki zawartości allicyny czosnek uchroni nas przed bakteriami, wirusami i grzybami.
Tłumy na każdym kroku. Europejska Stolica Świąt Bożego Narodzenia zachwyca
Ten naturalny antybiotyk wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające. Regularne spożywanie kiszonego czosnku opóźnia proces starzenia się organizmu, neutralizuje szkodliwe wolne rodniki i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Kiszony czosnek zwiększa odporność i pomaga na dolegliwości związane z układem oddechowym i pokarmowym. Można w nim znaleźć sporo cennych elementów takich jak witamina A, C, witaminy z grupy B, selen, magnez potas kobalt wapń nikiel, związki flawonoidowe, olejki eteryczne i saponiny. Obecność kiszonego czosnku w codziennym jadłospisie poprawia wygląd naszej skóry i wpiera prawidłowa prace układu sercowo-naczyniowego.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą