Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

Zostaw na 3 tygodnie w słoiku. Naturalny antybiotyk uchroni przed wirusami, bakteriami i grzybami

4
Podziel się:

Nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale ma również szereg prozdrowotnych właściwości. Czosnek można jeść na surowo, upiec lub przyrządzić z niego pyszną i zdrową kiszonkę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać regularnie po kiszony czosnek.

Zostaw na 3 tygodnie w słoiku. Naturalny antybiotyk uchroni przed wirusami, bakteriami i grzybami
(Pixabay)

Czosnek w wersji kiszonej świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapki, sałatki i wielu innych potraw. Poza walorami smakowymi posiada także liczne właściwości zdrowotne. Żeby przyrządzić z niego kiszonkę, wystarczy wrzucić do słoików ząbki czosnku i dodać do nich pieprz, ziele angielskie, gorczycę, korzeń chrzanu i suszony koper. Następnie wszystkie składniki należy zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli i szczelnie zakręcić słoiki. Po upływie trzech tygodni kiszonka będzie gotowa do spożycia. Kiszonego czosnku lepiej nie pasteryzować, ponieważ w ten sposób możemy stracić jego odżywcze właściwości.

Czosnek po ukiszeniu będzie różnił się smakiem i zapachem od wersji surowej. Nie oznacza to jednak, że przygotowany w ten sposób straci swoje walory zdrowotne. Dzięki zawartości allicyny czosnek uchroni nas przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Ten naturalny antybiotyk wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające. Regularne spożywanie kiszonego czosnku opóźnia proces starzenia się organizmu, neutralizuje szkodliwe wolne rodniki i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Kiszony czosnek zwiększa odporność i pomaga na dolegliwości związane z układem oddechowym i pokarmowym. Można w nim znaleźć sporo cennych elementów takich jak witamina A, C, witaminy z grupy B, selen, magnez potas kobalt wapń nikiel, związki flawonoidowe, olejki eteryczne i saponiny. Obecność kiszonego czosnku w codziennym jadłospisie poprawia wygląd naszej skóry i wpiera prawidłowa prace układu sercowo-naczyniowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
amIIll
6 miesięcy temu
wolne rodniki? dla mnie Biotad plus to number1
xxxxxxxx
6 miesięcy temu
to jest typ czlowieka a lekarz powiedzial
Gyres
6 miesięcy temu
Trzeba było ten artykuł rok temu napisać...
pozdro.
6 miesięcy temu
Bardzo fajnie ze ktos napisał prawde . czosnek jest super !. (ps. uprzejmNNie donosze ) ze jedna Pani na fb sprzedaje taki dobry - nasz polski w dobrej cenie . i jest naprawde dobry. !!.od zawsze wcinam czosnek - chroni i broni ..i jest na szatany ;)..
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić