Dieta dla serca. Co jeść, by dostarczyć potasu?

0

Zdrowe serce i dobrze funkcjonujący układ krwionośny to zasługa nie tylko tzw. „zdrowego trybu życia”, ale także diety. To codzienny jadłospis ma także bezpośredni wpływ na to, czy nasze serce pracuje właściwie. Jeśli w diecie brakuje pierwiastków, takich jak potas czy magnez lub poziom elektrolitów w organizmie zostaje zachwiany, mogą pojawić się nieprzyjemne symptomy. Co jeść, by uniknąć niedoborów i dostarczyć sercu potasu?

Dieta dla serca. Co jeść, by dostarczyć potasu?
(o2.pl)

Potas należy do jednego z najważniejszych elektrolitów. Jest odpowiedzialny za utrzymanie właściwego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie. Bierze udział w syntezie białek, dba o homeostazę kwasowo-zasadową. Ale to nie wszystkie jego funkcje. Makroelement ma wpływ na zdrową pracę naszego serca. Kiedy nadmiernie pocimy się, przebywamy w wysokiej temperaturze, wydalamy potas z ciała. Między innymi z tego powodu w upalne dni zaleca się picie dużej ilości wody mineralnej. Podobnie dzieje się, kiedy w ciele dochodzi do zatruć pokarmowych. Spożywasz nadmierne ilości kawy czy mocnej herbaty? Najprawdopodobniej w ten sposób wypłukujesz go z organizmu.

Wpływ potasu na serce

Mięsień sercowy to organ, którego właściwa praca zależy m.in. od poziomu elektrolitów. Kiedy jest on zachwiany, a w ciele brakuje magnezu, sodu, wapnia i potasu, serce pracuje słabiej. Pojawiają się nadciśnienie i kołatanie serca. Możemy czuć się osłabieni i odczuwać nieprzyjemne, przyspieszone bicie serca. Dlatego tak ważne dla jego zdrowia i naszego samopoczucia jest zadbanie o stały poziom potasu. Jak to zrobić?

Włącz do diety produkty bogate w potas

Makroelement występuje naturalnie w dużej ilości pożywienia, po które sięgamy na co dzień. Najwięcej potasu znajduje się w sproszkowanym, gorzkim kakao, a także w suszonych morelach. Produkty bogate w potas to wszelkiego rodzaju strączki (np. biała fasola), orzechy, zielone warzywa, seler oraz pomidory. Co zaskakujące, okazuje się, że koncentrat pomidorowy posiada większą ilość potasu niż surowy owoc pomidora. Dobrym źródłem potasu są także niedoceniane ziemniaki.

Czy dieta wystarczy?

Pierwiastki pozyskane z pożywienia są mniej wchłaniane od tych dostępnych w formie leku. W praktyce oznacza to, że jedynie część potasu z diety jest w stanie przedostać się do organizmu – jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym jest ograniczone. Jeżeli przy tym często sięgasz po kawę, pijesz alkohol lub palisz papierosy, a także np. regularnie uprawiasz sport – poziom potasu w twoim organizmie może być dużo niższy, mimo stosowania diety bogatej w potas. W takim wypadku zawsze warto regularnie go uzupełniać za pomocą specyfików z apteki. Najskuteczniejsze są oczywiście leki, zawierające np. substancję czynną: sól potasową kwasu asparaginowego, którą charakteryzuje dobra przyswajalność.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić