aktualizacja 

Jedzenie soli nie ma żadnego wpływu na serce. Runął wielki mit

64

Powszechnie uważa się, że sól odpowiada za zbyt wysokie ciśnienie i inne choroby serca. Jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych udowodnili, że to błędne przekonanie.

Jedzenie soli nie ma żadnego wpływu na serce. Runął wielki mit
(Pixabay.com)

Osoby, które były na diecie niskosodowej przez 20-30 lat nie miały z tego żadnych korzyści zdrowotnych, w szczególności pod względem ich ciśnienia krwi lub ryzyka rozwoju chorób serca - oświadczyła szefowa wielkiego projektu badawczego profesor Lynn Moore.

To dopiero początek interesujących ustaleń. Badacze z Boston University School of Medicine równocześnie ze stwierdzeniem braku wpływu ograniczenia soli w jedzeniu na stan serca odkryli, że zbawienne są dla niego potas i magnez - informuje serwis healthday.com. Oba minerały obniżają ciśnienie i zmniejszają groźbę chorób najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele. Profesor Moore największy nacisk kładzie na potas. Można go znaleźć m.in. w zielonych warzywach, ziemniakach, fasoli, jogurtach, łososiu, awokado, grzybach i bananach.

Myślę, że przeciętny Amerykanin prawdopodobnie spożywa dobrą ilość soli, ale prawie wszyscy Amerykanie muszą zwiększyć spożycie potasu - podkreśla pani profesor z Bostonu.

Wyniki są kontrowersyjne i już wzbudziły emocje. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) kwestionuje badania profesor Moore. Twierdzi, że przyjęta metodologia nie gwarantuje wiarygodnych wyników.

Istnieją naprawdę dobrze przeprowadzone badania kliniczne, które wykazują bezpośredni i negatywny związek między sodem i wysokim ciśnieniem krwi, zastanowiłabym się, zanim zrobię coś na podstawie tego, co zostało opisane w tym badaniu - powiedziała rzecznika AHA, profesor Cheryl Anderson z San Diego School of Medicine na University of California.

Zespół z Bostonu prowadził badania kilkanaście lat. Wyniki oparto na grupie 2,6 tysiąca osób z miasta Framingham, które brały udział w kompleksowym projekcie badań serca. Ci, którzy przez 16 lat przyjmowali mniej niż 2,5 grama soli dziennie, mieli nawet większą tendencję do wyższego ciśnienia krwi niż ci, którzy spożywali więcej sodu.

Autorzy opracowania mówią, że prawidłowa dawka to 3-3,5 grama. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne trzyma się swojej normy, która wynosi 2,3 grama dziennie.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić