o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
aktualizacja

McDonald's podał przepis na gnijące burgery. Zaprzeczają, że ich jedzenie nie psuje się

17
Podziel się

Od lat w sieci pojawiają się zdjęcia kanapek z McDonalda, które zachowują swój wygląd przez wiele dni, tygodni, a nawet miesięcy. Firma postanowiła zabrać głos w tej sprawie.

McDonald's podał przepis na gnijące burgery. Zaprzeczają, że ich jedzenie nie psuje się
(iStock.com, Adrian Bysiak)
bDUrkkgR

Kanapki nie psują się, ponieważ wysychają, zanim zacznie się proces gnicia. Tak w każdym razie wyjaśnia cały sekret dr Keith Warriner, dyrektor programowy Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu w Guelphie (kanadyjska prowincja Ontario) - podaje "Business Insider". Ekspert wytłumaczył zasadę na prośbę kanadyjskiego oddziału McDonald's.

Rzeczywistość jest taka, że hamburgery McDonalda, frytki i kurczęta są jak wszystkie produkty spożywcze i gniją, jeśli mają ku temu odpowiednie warunki - twierdzi ekspert.

Sieć postanowiła w ten sposób dać odpór oskarżeniom o chemikalia w burgerach. Zdaniem wielu internautów, którzy pokazują jedzenie z amerykańskiej sieci w nienaruszonym stanie po wielu dniach, tylko substancje chemiczne są w stanie zapewnić tak długi okres bez gnicia. Jednak ekspert zaprzecza tym twierdzeniom.

bDUrkkgT

W zasadzie mikroorganizmy powodujące gnicie są bardzo podobne do nas samych, ponieważ potrzebują wody, składników odżywczych, ciepła i czasu na wzrost. Jeśli odbieramy jeden lub więcej z tych czynników, to mikroorganizmy nie mogą rosnąć ani psuć jedzenia - tłumaczy dr Keith Warriner.

Kanadyjski naukowiec nie poprzestał na ogólnikach. Posłużył się przykładem hamburgera.

Mięso traci wodę w postaci pary podczas procesu obróbki cieplnej. Tostowanie bułki również zmniejsza w niej ilość wilgoci. Oznacza to, że po przygotowaniu hamburger jest dość suchy. Zostawiony bez szczelnego przykrycia dalej traci wodę. Przy braku wysokiej wilgotności hamburger po prostu wysycha, a nie gnije. Wraz z utratą wilgoci znika element wymagany przez mikroorganizmy do wzrostu i powodowania psucia się jedzenia. Aby więc zepsuć hamburgera z McDonald's, musimy po prostu zapobiec utracie wilgoci - zapewnia ekspert.

bDUrkkgZ
Zobacz także: Zobacz także: Najbardziej kaloryczne potrawy świata

Dalej wyjaśnia w szczegółach, jak sprawić, by burger zaczął gnić. Według niego można to zrobić poprzez owinięcie kanapki w folię samoprzylepną, albo położyć go w łazience, gdzie panuje wysoka wilgotność. Specjalista twierdzi, że podobny efekt wystąpi, jeśli zrobić to samo z burgerem przygotowanym w domu. Gdy nie zostanie schowany - wyschnie, a kiedy go szczelnie okręcić folią - zgnije. Przekonuje was takie wytłumaczenie?

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

bDUrkkha
bDUrkkhu
KOMENTARZE
(17)
Sada
4 lata temu
Trochę w tym racji. Ja zawsze kupuje chleb jaglany albo bułki pszenno żytnie - raz chleb potrafi mi w połowie spleśnieć, bułki wyschnąć, a kolejnym razem na odwrót - chleb cegła a bułki włochate. Zresztą na cholerę ja to pisze...
bzynio
4 lata temu
Pewna pani w Ameryce zaskarżyła McDonalds że zakrztusiła się ością rybią z fischburgera. Sprawę przegrała gdyż McDonalds wykazał niezbicie iż w fischburgerze nie ma grama ryby :)
frugo
4 lata temu
Ale o co ho. I kogo to. Chcesz to jesc to jesz nie to nie masz wybor. A co do tego co masz pod czaszka to twoj problem.
bDUrkkhv
Prawda
4 lata temu
No sory ale jest to prawda. Tak samo robi sie bulke tartą. Jak chleb owiniesz folia bedzie plesn jak nie wyschnie na wior. Proste.
aaa
4 lata temu
Bułka może i czasami wysycha, ale kotlet to nie ma opcji jak leży między połówkami bułek (no chyba że na Saharze albo podobnych warunkach). Żeby takie coś sprawdzić trzeba wziąć 10 hamburgerów z Maca i zrobić 10 własnych. Położyć po pięć w dwóch pomieszczeniach (albo po dwa w pięciu lub dowolna kombinacja) i obserwować kiedy pojawi się pleśń na mięsie. Jeśli we wszystkich przypadkach na własnym hamburgerze pojawi się pleśń powiedzmy po tygodniu, a na macowskich po miesiącu to mamy pewność ich "uszlachetniania". Jeśli różnice będą mniejsze, ale również na korzyść jednej stron to też potwierdzi hipotezę. Kto ma czas i fundusze - do dzieła.
Najnowsze komentarze (17)
stefan
3 lata temu
hahaha jedzcie to dziadostwo jedzcie.
Ach.....
4 lata temu
Czy wy jesteście je@#$ci? Każde jedzenie się psuje (mcd to nie jedzenie, to smaczny "zapychacz" aby na szybko zaspokoić głód). Maca nie kupuje się, żeby zjeść go za tydzień, tylko Tu i Teraz. Jak wystygnie to już jest gó@#o a nie żarcie
Odczynnik pom...
4 lata temu
PEWNIE ŻE SIĘ NIE PSUJĄ, CZY SAMA CHEMIA MOŻE SIĘ .............PSUĆ ?
wp
4 lata temu
teraz się psują ale wcześniej faktycznie nie psuły się.
Gość
4 lata temu
A jeśli to można sprawdzić to czy to efekt inteligentnej kanapki ?
Gość
4 lata temu
skoro wysychają przed gniciem to znaczy ,że można to wcześniej sprawdzić.
ooo
4 lata temu
........................jedzenie śmierci ................!!!
gucia1978
4 lata temu
ostatnio jadłam ich nowość fuj ohyda smażony boczek smakował -nawet nie wiem jak to opisać fuj a jakie drogie drugi raz nie popełnię tego błędu i tam nie pójdę
bDUrkkhn
Kaz
4 lata temu
tak po 2latach ;+)
aaa
4 lata temu
Bułka może i czasami wysycha, ale kotlet to nie ma opcji jak leży między połówkami bułek (no chyba że na Saharze albo podobnych warunkach). Żeby takie coś sprawdzić trzeba wziąć 10 hamburgerów z Maca i zrobić 10 własnych. Położyć po pięć w dwóch pomieszczeniach (albo po dwa w pięciu lub dowolna kombinacja) i obserwować kiedy pojawi się pleśń na mięsie. Jeśli we wszystkich przypadkach na własnym hamburgerze pojawi się pleśń powiedzmy po tygodniu, a na macowskich po miesiącu to mamy pewność ich "uszlachetniania". Jeśli różnice będą mniejsze, ale również na korzyść jednej stron to też potwierdzi hipotezę. Kto ma czas i fundusze - do dzieła.
yy
4 lata temu
To jest jadalne ?
bzynio
4 lata temu
Pewna pani w Ameryce zaskarżyła McDonalds że zakrztusiła się ością rybią z fischburgera. Sprawę przegrała gdyż McDonalds wykazał niezbicie iż w fischburgerze nie ma grama ryby :)
jery
4 lata temu
ja sobie boczku na cebulce usmaze az pale lizac a nie tam jakies burgery czy jak tam zawał
Prawda
4 lata temu
No sory ale jest to prawda. Tak samo robi sie bulke tartą. Jak chleb owiniesz folia bedzie plesn jak nie wyschnie na wior. Proste.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić