o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
OPM
|

Groźne konserwanty na cytrusach. Powodują choroby

15
Podziel się

Uwaga! Szkodliwa substancja - imazalil - znajduje się na mandarynkach, pomarańczach i innych cytrusach. Sklepy mają obowiązek o tym informować, ale najczęściej robią to "drobnym druczkiem". Tymczasem wystarczy zjeść 2-3 sztuki dziennie, by przekroczyć limity i zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

Groźne konserwanty na cytrusach. Powodują choroby
Na mandarynkach, pomarańczach i innych cytrusach znajduje się szkodliwa substancja – imazalil (WP, Agata Wołoszyn)
bEhgaYUR

Transport cytrusów jest skomplikowany. By mogły przetrwać wiele dni, a do tego po wyjęciu z kontenerów wyglądały atrakcyjnie w sklepie, traktuje się je konserwantami. Przedłużają one przydatność do spożycia owoców i poprawiają ich wygląd.

Pan Marek na zakupach w jednej z sieci handlowych zaobserwował, że przy mandarynkach sprzedawanych luzem widnieje informacja: "zastosowano imazalil". Na dodatek, napisana taką samą czcionką, jak główny napis "mandarynki". Rzadko kiedy taka informacja jest napisana w tak czytelny sposób. Zwykle umieszczana jest na skrzynkach "drobnym druczkiem". Czym w takim razie jest imazalil?

bEhgaYUT

To środek grzybobójczy, który zapobiega pleśnieniu owoców. Ta substancja znajduje się na ich skórce – nie w miąższu, ale czasami sami jesteśmy w stanie przenieść ją - w trakcie obierania - do środka pomarańczy, mandarynek czy banana i zjeść. A nasze zdrowie może na tym ucierpieć.

Zobacz także: Znana sieć restauracji na krawędzi. "Kilka tygodni"

Imazalil jest szkodliwym konserwantem, jeżeli przekroczymy jego dzienną dawkę, dopuszczalną do spożycia. W Unii Europejskiej określany jest jako niebezpieczny dla zdrowia i środowiska. Agencja Ochrony Środowiska USA (EPA) klasyfikuje go jako środek prawdopodobnie wywołujący raka.

bEhgaYUZ
Ta substancja ma udowodnione negatywne działanie na organizm ludzki. Oskarża się ją o uszkadzanie układu nerwowego, rozrodczego i powstawanie nowotworów - komentuje prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, prezes Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego.

Nie musimy jeść kilku kilogramów owoców, żeby "wprowadzić" szkodliwe konserwanty do naszego organizmu. Wystarczą nawet niewielkie ilości. Okazuje się, że dla ważącego 20 kg dziecka zjedzenie już nawet 2 pomarańczy pokrytych tym konserwantem może oznaczać ryzyko przekroczenia dziennej normy spożycia. W przypadku dorosłego będą to mniej więcej 3 pomarańcze.

Dlatego tak ważne jest mycie owoców cytrusowych przed spożyciem, nawet jeżeli obieramy je ze skórki. Inne popularne konserwanty stosowane w przypadku owoców cytrusowych to tiabendazol czy orto-fenylofenolan sodu. Przekroczenie ich dziennych, dozwolonych dawek również może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEhgaYVu
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(15)
Ja2021
4 miesiące temu
Należy, koniecznie, zabronić używania glifosatu który wprowadziła firma Monsante Company z USA. To jest groźna trucizna.
Ja2021
4 miesiące temu
Należy, koniecznie, zabronić używania glifosatu który wprowadziła firma Monsante Company z USA. To jest groźna trucizna.
crasch
4 miesiące temu
Ja przetwarzam te skórki i jem je od dawna blenduje spożywam do herbaty itp i żyje. napiszcie ile chemii jest w kiełbasie to dobry temat
bEhgaYVv
stopki
4 miesiące temu
Tak, bo polacy zaczeli kupowac cytrusy to trzeba obrzydzic, gdyz jablka nie schodza!!!!
gość
4 miesiące temu
A! I tu mamy odpowiedź ,ekologia? Nie ! Beszczelnie zabijają ludzi dla zysku stosując hemię do wszystkiego. Nowotwory skąd się biorą z miliardowych kąt bankowych ,a dym z prywatnego komina ubogiego obywatela trzeba nagłaśniać ,że to jest problem.
Elo
4 miesiące temu
Oby twn swiat zginal a cywilizacja ludzka zniknęła na zawsze, ludzie którzy dla pieniędzy które sami wymyślili i drukują mordują ludzi, trują społeczeństwo, parodia co się dzieje w tym świecie oby asteroida nie minęła naszej plenty i zniszczyka cały gatunek ludzki
TakaPrawda
4 miesiące temu
Żart... Stosujecie rakotworczy olej palmowy w 50% produktów spożywczych, szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy jest w każdym słodkim produkcie. Mięso zwierząt hodowlanych nafaszwrowane jest antybiotykami, azotanami i inną chemią. Produkujecie żywność dla zysku nie dla człowieka. Spożywacie ZATRUTĄ żywność. Nic dziwnego że was grypa, którą sobie covid nazwaliście (dla zysku, bo grypa nie brzmi groźnie i na nią szczepionki się nie sprzedały w takiej ilości 10 lat temu) powala w takiej ilości skoro układ odpornościowy to u was wspomnienie...
Marcin
4 miesiące temu
Może sanepid powinien zająć się badaniem żywności na wielką skalę zamiast terroryzować przedsiębiorców otwierających swoje biznesy w tzw. pandemii!? Mam wrażenie, że ten cały syf w jedzeniu zabija w efekcie więcej ludzi aniżeli obecna korona.
Czytajcie ety...
4 miesiące temu
Temperatura wrzenia imazalilu wynosi ok367'C.Czym więc to zmyć?
hehehe
4 miesiące temu
Co tam! Ważne, że bezglutenowe!
armak
4 miesiące temu
Albo ktoś w końcu zakaże używania tej chemii albo ludzie przestańcie kupować. Chociaż u nas napiszą, że nie ma a i tak będzie.. Surowe warzywa z warzywniaka bardziej trujące jak mrożonki z zagranicy co za kraj. Zrozumcie , że rząd ten czy inny ma was w poważaniu i nic tego nie zmieni dopóki jest kasa
Lucy
4 miesiące temu
Zdecydowanie, wszystkie owoce, dobrze ciepłą wodą. wodą ze skórką, należy myć szczoteczką pod bieżącą dobrze ciepłą wodą, a potem umyc ręce. Tak robię prawie od dziecka, bo tak nauczyli mnie rodzice, a ja nauczyłsam tego swoje dzieci, więc w całej rodzinie wszystkie owoce są szorowane, a warzywa też myte pod bieżącą wodą i gdzie się dwa oddzielane liście, np. sałata, myta pod bieżącą wodą, każdy liśc osobno, szczypiorek też rozdzielony i płukany intensywnie pod bieżącą wodą.
Labeo
4 miesiące temu
Ten portal juz schodzi na dno,smieszni zaczynacie sie robic,zaczynacie pisac takie glupoty ze zyc sie odechciewa
bEhgaYVn
Smart
4 miesiące temu
Wszyscy jemy same skórki, a pomarańcze, cytryny i banany wewnętrzne wyrzucamy. A tak poważnie, od 60 lat myję powyższe szczotką do rąk i gorącą wodą.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić