Masz ten produkt? GIS alarmuje. Wyrzuć do kosza
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) po raz kolejny opublikował bardzo ważny komunikat. Tym razem ostrzeżenie dotyczy boczku surowego wędzonego 100 g. Wiadomo, co dokładnie zostało wykryte w tym produkcie.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podaje, że w produkcie, który został zbadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowy Aranż. Pokój nastolatki z Monsterą w tle
Oczywiście przedstawiono też szczegółowe informacje dotyczące wycofanego produktu:
- Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
- Numer partii: 32471S
- Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
- Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Białko soi w boczku. GIS informuje o działaniach
Jakie działania zostały podjęte w obliczu tego zdarzenia? "Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń" - wyjaśnia GIS.
W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu - podsumowano.