Tak naprawdę wygląda praca kelnerów. "Najgorszy gość to ten..."

Słabe stawki, 12 godzin na nogach i dogadzanie marudzącym klientom, zawsze z uśmiechem na twarzy. Praca w gastronomii zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych. Z czym tak naprawdę na co dzień muszą borykać się zawodowi kelnerzy?

Kulisy pracy kelnerów Kulisy pracy kelnerów
Źródło zdjęć: © Pixabay

Kto pracował w "gastro", ten wie, że nie jest to "łatwy chleb". Niestety większość osób odwiedzających restauracje nie zdaje sobie sprawy z tego, jak to wygląda po drugiej stronie. Oczekują po kelnerach pełnej dyspozycyjności i spełniania wszelkich zachcianek, obowiązkowo z przyklejanym do twarzy uśmiechem.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

W końcu jaka filozofia może kryć się za "noszeniem talerzy", prawda? Ludzie, którzy kierują się taką logiką, nie mają świadomości, że praca w restauracji to w rzeczywistości ciągła presja, wysiłek fizyczny połączony z logistyką, praca w weekendy i w święta, często do późnego wieczora.

Kulisy pracy kelnerów. Czego szczególnie nie lubią pracownicy restauracji?

Ale najtrudniejszym elementem tego zawodu prawdopodobnie jest właśnie kontakt z klientami, którzy do obsługi lokalu odnoszą się bez cienia szacunku. A takich jest niestety wielu, szczególnie w sezonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najgorszy gość to ten, który wie wszystko i patrzy na kelnerów z góry — zauważa Beata, była kelnerka jednej ze znanych krakowskich restauracji, w rozmowie z "Onetem".

Choć można by się spodziewać, że w dobrych restauracjach stołują się ludzie z manierami, kelnerzy często zauważają ich kompletny brak. Objawia się to np. pstrykaniem palcami na obsługę.

Pstrykanie palcami miało miejsce często. Żeby "ukarać i wychować" gości za takie niestosowne zachowanie, specjalnie nie podchodziłam, dopóki nie zapytali: "Przepraszam, czy mogę złożyć zamówienie?" - zdradza była kelnerka.

Nieprzyjemne sytuacje zdarzają się nawet w najbardziej luksusowych miejscach. Kasia, która pracowała kiedyś w restauracji "wysokiej klasy", spotkała się m.in. z klientem, który zapytał o jej imię tylko po to, by przez cały wieczór wołać ją do stolika.

Niestety muszę przyznać, że tendencja była smutna: im większy portfel, tym większy burak - dziewczyna mówi Onetowi.

Kelnerzy zazwyczaj nie mają dużego pola manewru, by radzić sobie z nieprzyjemnymi gośćmi. Mogą interweniować jedynie w ekstremalnych przypadkach, gdy klienci są wyjątkowo głośni czy wulgarni. Idąc do restauracji, warto zatem pamiętać, by zabrać ze sobą nie tylko pieniądze, ale także szacunek do drugiego człowieka i dobre wychowanie.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada