Amerykanie się nim zajadają. Właśnie kwitnie w Polsce
Lasy Państwowe postanowiły przybliżyć internautom na Facebooku, w jaki sposób można użyć klonu w kuchni. Okazało się, że z drzewa można uzyskać znacznie więcej niż popularny syrop klonowy.
Lasy Państwowe kontynuują swój cykl "dary lasu". Seria postów na Facebooku przybliża internautom, w jaki sposób można wykorzystać roślinność występującą w lasach na terenie całej Polski. Tym razem skupiono się na klonie, z którego uzyskiwany jest syrop klonowy, uważany na całym świecie za przysmak Amerykanów.
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
Autor wpisu podkreślił, że syrop nie jest jedynym smaczkiem, który oferuje klon zwyczajny. Okazało się, że kwiaty drzewa są jadalne i można konsumować je nawet na surowo. W smaku opisano je jako lekko cierpkie, ale jednocześnie bardzo smaczne i delikatne. Można zastosować je m.in. do sałatek, ale również zaparzyć z nich pyszną herbatę. Kiedy nadejdą ciepłe dni warto o nich nie zapominać przy robieniu lemoniady, a w porze obiadowej można usmażyć z nich placki.
Spostrzeżenia na temat klonu zwyczajnego wymienili również internauci. Komentujący podkreślili, że poczuli się zachęceni do spróbowania wariacji związanych z kwiatami klonu. Jeden z nich dodał jeszcze, że można użyć ich do robienia pysznej nalewki, czym zaintrygował innych.
A naleweczka jaka dobra - skomentował internauta.
Czuje się zachęcony. Chyba poszukam dzisiaj klonu - napisał komentujący.
Czytaj także: Terlikowski z niesmakiem o Watykanie: Słabo to wygląda