aktualizacja 

Amerykanie się nim zajadają. Właśnie kwitnie w Polsce

50

Lasy Państwowe postanowiły przybliżyć internautom na Facebooku, w jaki sposób można użyć klonu w kuchni. Okazało się, że z drzewa można uzyskać znacznie więcej niż popularny syrop klonowy.

Amerykanie się nim zajadają. Właśnie kwitnie w Polsce
Kwiaty klonu mają szerokie zastosowanie (Facebook, Lasy Państwowe)

Lasy Państwowe kontynuują swój cykl "dary lasu". Seria postów na Facebooku przybliża internautom, w jaki sposób można wykorzystać roślinność występującą w lasach na terenie całej Polski. Tym razem skupiono się na klonie, z którego uzyskiwany jest syrop klonowy, uważany na całym świecie za przysmak Amerykanów.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Autor wpisu podkreślił, że syrop nie jest jedynym smaczkiem, który oferuje klon zwyczajny. Okazało się, że kwiaty drzewa są jadalne i można konsumować je nawet na surowo. W smaku opisano je jako lekko cierpkie, ale jednocześnie bardzo smaczne i delikatne. Można zastosować je m.in. do sałatek, ale również zaparzyć z nich pyszną herbatę. Kiedy nadejdą ciepłe dni warto o nich nie zapominać przy robieniu lemoniady, a w porze obiadowej można usmażyć z nich placki.

Spostrzeżenia na temat klonu zwyczajnego wymienili również internauci. Komentujący podkreślili, że poczuli się zachęceni do spróbowania wariacji związanych z kwiatami klonu. Jeden z nich dodał jeszcze, że można użyć ich do robienia pysznej nalewki, czym zaintrygował innych.

A naleweczka jaka dobra - skomentował internauta.
Czuje się zachęcony. Chyba poszukam dzisiaj klonu - napisał komentujący.
Zobacz także: Kaczyński o kryzysie gospodarczym. Dworczyk tłumaczy
Autor: GGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić