o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
Aldona Brauła
|

Dramatyczne warunki na fermach. KFC przyznaje się do winy

63
Podziel się

KFC w Wielkiej Brytanii ujawnia realia chowu kurczaków i przyznaje, że zwierzęta nie są traktowane w sposób humanitarny. Wiele z nich umiera lub cierpi na poważne choroby. Jak wygląda sytuacja w Polsce? Mamy stanowisko KFC.

Dramatyczne warunki na fermach. KFC przyznaje się do winy
Warunki na fermach potrafią być dramatyczne. (Getty Images)
bEKUeHxh

Brytyjskie KFC przyznaje, że kupuje kurczaki od dostawców, którzy nie traktują zwierząt humanitarnie. Ponad jedna trzecia ptaków z ferm w Wielkiej Brytanii i Irlandii cierpi na bolesne zapalenie skóry. Wiele z nich nie jest także w stanie, aby samodzielnie chodzić.

KFC ujawnia drastyczną prawdę o fermach kurczaków

Zapalenie skóry powoduje wiele groźnych i bolesnych zmian na całym ciele. Może także zaatakować łapy kur, przez co nie są w stanie chodzić. Choroba spowodowana jest brakiem odpowiedniej wyściółki i wentylacji.

Kurczaki hodowane dla KFC to szybko rosnące rasy, które potrzebują zaledwie 30 dni, aby osiągnąć wagę ubojową. Tak wysokie tempo wzrostu i próba zmaksymalizowania ilości mięsa z piersi zaostrzyły problemy zdrowotne ptaków. Nie mogą się przez to poruszać, a także cierpią na niewydolność wątroby i serca. 

bEKUeHxj
Zobacz także: Kurczak zupełnie jak z KFC

Współczynnik śmiertelności na fermach KFC nadal wynosi około 4 proc. To oznacza, że w stadzie liczącym 10 tys. ptaków, 400 z nich umiera lub jest zabijana ze względu na choroby. Organizacje broniące praw zwierząt dążą do tego, żeby śmiertelność spadła przynajmniej do poziomu 1-2 proc. Takie plany ma też KFC.

KFC ujawniło realia chowu nie bez powodu. Firma deklaruje, że w przyszłości poprawi jakość życia zwierząt i zmniejszy ilość sterydów podawanych kurczakom. Ma także zapewnić im lepsze warunki na fermach oraz uwolnić je z ciasnych wybiegów i klatek.

bEKUeHxp

Drastyczna prawda o fermach kurczaków. A jak to jest w Polsce?

Spółka AmRest, która zarządza marką KFC w Polsce, zapewnia w wysłanym nam oświadczeniu, że sytuacja w naszym kraju jest inna niż w Wielkiej Brytanii.

Nasi producenci drobiu na bieżąco pracują nad stopniową modernizacją kurników w celu zapewnienia coraz lepszych warunków bytu kurczaków. AmRest regularnie audytuje i weryfikuje dostawców pod tym kątem.
Spółka AmRest, zarządzająca marką KFC w Polsce, posiada własną sieć dostaw, która nie jest powiązana z dostawcami na rynek brytyjski. W związku z tym dane cytowane w przywołanym artykule nie odnoszą się do Polski. Nasi dostawcy kurczaka to lokalni, wiodący i sprawdzeni producenci drobiu, zaopatrujący znaczącą część rynku, w tym największe sieci handlowe - - czytamy w oświadczeniu przesyłanym redakcji o2.
bEKUeHxq

Czytaj także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEKUeHxK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(63)
koko
rok temu
U nas w Polsce fermy kurze załatwiają problem wszelkich zarzutów jednym słowem wpisują do swej nazwy słowo EKOLOGICZNY np; Ekologiczna ferma kurczaków mięsnych , lub Ekologiczna ferma niosek ma wolnym wybiegu. itp itd....... i już żaden sanepid ani inna instytucja się nie czepia bo przecież jest napisane EKOLOGICZNY no nie?
Domino
rok temu
Spójrzmy na młodzież od dziecka karmioną w KFC. Wysocy, brzuchaci, nalani, krzywi z cukrzycą i nadciśnieniem. To wszystko po tych kurczakach naćpanych anrybiotykami, zeby w ogóle przeżyły 30 dni w tych syfiastych kurnikach. I jeszcze ta panierka i stary tłuszcz, w którym smażą te pyszności. To powinno być zakazane.
gienek
rok temu
kiedy -czytam- te bzdury i kłamstwa,ogarnia mnie -śmiech- polska gęś owsiana, która nie widziała owsa,kaczka ,która nigdy nie miała wody -nawet w rynnie-,ekologiczny chów,czyste bzdury,,-ekologie zabiła -komercja- ,ponad trzydzieści lat pracowałem na -fermach-dzisiaj jestem -kierowcą- i bogu dziękuję ,że się z -tego- wyzwoliłem ,-kiedyś na fermach drobiu wodnego , ptaki piły z rynien , kąpały się w wodzie , dzisiaj jest to nie do pomyślenia,a zakłamanie i hipokryzja -ekologów, weterynarii i całej reszty to -himalaje -absurdów
bEKUeHxL
Gun
rok temu
Już dawno były o tym programy...Smacznego.
Noo
rok temu
Jeśli kurczak spuchnie ( urośnie ) w ciągu 30 dni , to na 100 % jest bardzo zdrowy .
7UP!
rok temu
No trudno, ale i tak są PRZEPYSZNE!!! :) <3 Kocham jeść białe mięso...
Humax
rok temu
Śmiertelność na poziomie 4%, ale zmniejszymy do 2, dla kogo te bzdury?? Śmiertelność kurczaków w przeciągu 30 dni wynosi 100%.
kto to pisał
rok temu
że co kurczaki nie są traktowane w sposób humanitarny ;) humanus ;) ludzki ;) no tego by brakowało, by kurczaki traktować jak ludzi ;) a może kawę i ciastko trzeba im podać ;) ha ha ha
Pióro
rok temu
SMACZNEGO !!!!
jaa
rok temu
Dobrze że się nie stołuje w KFS
Człowiek
rok temu
Wiecie czemu ludzie jedzą jedzenie z KEjafsi czy MacDonalda? Bo jest tanie, smaczne i sycące. Mięso w moim życiu jest bardzo ważne, i nie wyobrażam sobie przejść na wegetarianizm czy weganizm,kiedyś próbowałem, i wylądowałem w szpitalu. Rozumiem że mówicie że jest to nie zdrowe, ale jak raz na 3 miesiące zjem coś z KFC, to nic się nie stanie, ba, nawet Częściej Warzywa i owoce mają w sobie więcej chemii niż najtańsze parówki z bierdonki
blondyna
rok temu
Nie wiedziałam,że udka w KFC pochodzą od zabijanych kurczaków,będę jeść kawior z jesiotra i jagnięcinę.
cesarz
rok temu
"pracują nad stopniową modernizacją kurników w celu zapewnienia coraz lepszych warunków bytu kurczaków." A nami się tylko interesują, gdybyśmy nie zapłacili podatku. :) A tak nikt, nikogo nie obchodzi.
bEKUeHxD
Natka
rok temu
Jadłam w kfc jak byłam mała i nie widziałam jaki swiat jest okrutny i co się Na nim dzieje. Nie wiem mto o zdrowych zmyslach moze jest taki rzeczy - oo pierwsze nie zdrowe po drugie zwierzeta ktore jedza sa zabijane nie humanitarnie plis do tego warunki w jakich przebuwaja - smrod brud choroby antybiotyki a wy to potem wszystko jecie brawo!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić