Grzyb jak z bajki. Nadaje się do jedzenia

Piaskowiec modrzak, znany również jako borowik polny, to rzadki grzyb występujący w Polsce. Choć szybko sinieje, jest jadalny i smaczny. Jego wygląd i właściwości zdrowotne przyciągają uwagę grzybiarzy.

.Grzyb jak z bajki. Tajemniczy skarb polskich lasów
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Jakub Artych

Piaskowiec modrzak to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów w Polsce. Jego niebieski kolor pojawia się po uszkodzeniu, co czyni go łatwym do rozpoznania.

Jak wygląda piaskowiec modrzak? Jego trzon osiąga wysokość do 10 cm i grubość do 3 cm. Jest nieregularnie cylindryczny. U młodych grzybów w środku jest gąbczasty, u starszych staje się pusty i podzielony na komory. Rurki grzyba mogą być kremowe lub białe.

Grzyb ten rośnie na piaszczystych glebach w lasach liściastych i mieszanych. Najczęściej można go znaleźć w pobliżu drzew takich jak sosna, dąb czy brzoza. Sezon na piaskowca modrzaka trwa od czerwca do listopada, z największym wysypem między sierpniem a październikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybobranie w sierpniu. W lasach trwa wysyp borowików

Piaskowiec modrzak jest jadalny i ceniony za swoje walory smakowe. Jest bogaty w białko, witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz błonnik. Dzięki temu wspiera odporność i zdrowie układu pokarmowego. W kuchni można go wykorzystać w sosach, zupach czy jako dodatek do mięs.

Grzyb ten dobrze nadaje się do suszenia, co pozwala zachować jego intensywny kolor. Podczas obróbki termicznej traci jednak niebieskie zabarwienie, co nie wpływa na estetykę potraw.

Choć piaskowiec modrzak przypomina borowika, jego niebieski kolor pozwala go łatwo odróżnić.

Gatunkiem pokrewnym jest piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus), który również jest jadalny i rzadki. Różni się jednak miąższem nie zmieniającym barwy i ciemniejszym kapeluszem oraz trzonem. Ważne jest, by nie pomylić go z borowikiem ponurym, który może być trujący

Ostrzeżenie przed zbieraniem grzybów

Podczas zbierania grzybów należy zachować ostrożność. Ważne jest, aby zbierać tylko te okazy, które są zdrowe i co do których mamy pewność, że są jadalne. Należy pamiętać, że ludowe metody oceniania grzybów mogą być zawodne, dlatego warto polegać na doświadczeniu i wiedzy.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył