Karolina Woźniak| 

Pasta alla norma. Sycylijski obiad poniżej 20 złotych

0

Pasta alla Norma to jedno z najbardziej znanych sycylijskich dań. Makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym z pewnością zagości na dłużej w waszych domach.

Pasta alla Norma to tradycyjne sycylijskie danie
Pasta alla Norma to tradycyjne sycylijskie danie (Getty Images)

Pasta alla norma to danie, które jest bardzo sycące. Bakłażan nadaje charakterystyczny smak temu daniu. Taki obiad to idealny pomysł dla zabieganych osób, które nie mają czasu spędzać w kuchni długich godzin. Pastę alla Norma robi się bardzo łatwo.

Pasta alla Norma. Potrzebne składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 puszka (400g) pomidorów całych lub krojonych, bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • ser pecorino romano (do podania)

Pasta alla Norma. Sposób przygotowania:

  • Umyj i pokrój bakłażany na plastry o grubości ok. 1,5 cm
  • Posolić je i ułożyć na sicie
  • Po 10 minutach opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą
  • Plasterki bakłażana dokładnie osusz papierowym ręcznikiem
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i ułóż bakłażany
  • Smaż aż lekko zbrązowieją i połóż na deskę do krojenia
  • Kiedy lekko ostygną, pokrój plasterki na paski
  • Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę
  • Podsmaż je w garniku na 2-3 łyżkach oliwy i wrzuć pomidory
  • Gotuj całość na małym ogniu aż odparuje 1/4 płynu
  • Rozgnieć pomidorki
  • Dodaj sól i pieprz do smaku
  • Dodaj bakłażana i listki bazylii
  • Gotuj przez 5 minut

Podczas gotowania pomidorów ugotuj makaron al dente. Najlepiej sprawdzi się tagliatelle lub pappardelle. Pastę alla Norma podawaj ze startym serem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić