Ten grzyb to "święty graal" grzybiarzy. Pojawił się już tej jesieni!
Czasznica olbrzymia to jeden z największych grzybów na świecie, który wzbudza podziw swoimi rozmiarami i wartościami odżywczymi. W Polsce, choć rzadko spotykany, jest prawdziwym trofeum dla grzybiarzy.
To jeden z największych na świecie grzybów, osiągający nawet 50 cm średnicy i wagę do 20 kg. W Polsce czasznica olbrzymia jest częściej spotykana na północy kraju, gdzie grzybiarze polują na nią niczym na trofeum. Niewiele osób wie, że ten gigantyczny grzyb jest smaczny i ma wiele wspólnego z pieczarką.
Czasznica olbrzymia - jak wygląda "święty graal" grzybiarzy?
Owocniki czasznicy olbrzymiej charakteryzują się pokaźnym rozmiarem od 10 do 50 cm średnicy i obwodzie do 135 cm. Mają nieregularnie kulisty, lekko spłaszczony kształt, przypominający purchawkę. Największy okaz znaleziono w 1955 r. w północnych Czechach – ważył 20,8 kg, miał obwód 212 cm i wysokość 46 cm.
Czasznica olbrzymia - gdzie zbierać?
Czasznica olbrzymia wykształca jedne z największych owocników w świecie grzybów, a w Polsce z pewnością największe wśród występujących w kraju grzybów. Owocniki pojawiają się latem i jesienią na żyznych, próchniczych glebach, głównie w parkach, ogrodach, na łąkach i pastwiskach. Czasznica preferuje siedliska nieleśne, gdzie może występować pojedynczo lub tworzyć tzw. czarcie koła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC
Czasznica olbrzymia. Liczne właściwości zdrowotne grzyba
Czasznica olbrzymia to grzyb niskokaloryczny, zawierający w 90 proc. wodę, ale bogaty w białka oraz błonnik pokarmowy. Beta-glukany obecne w czasznicy obniżają poziom LDL, stymulują układ odpornościowy i wykazują działanie antynowotworowe. Jest również źródłem witamin z grupy B, które łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną.
Oprócz witamin czasznica dostarcza potas, miedź, fosfor, selen i jod oraz znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kalwacyna, substancja o właściwościach bakteriobójczych, może także efektywnie zwalczać komórki nowotworowe, w szczególności raka piersi.
Jak przygotować czasznicę olbrzymią w kuchni?
W kuchni młode owocniki, białe i pokryte mączystym nalotem, kroi się w plastry i smaży panierowane jak kotlety. Starsze grzyby ciemnieją i przestają nadawać się do spożycia. W Polsce czasznica olbrzymia jest bardziej rozpowszechniona w północnej części kraju. Do 2014 r. była gatunkiem chronionym, ale obecnie można ją zbierać bez obaw. Leśnicy jednak apelują o nieniszczenie tych unikalnych grzybów ze względu na ich przyrodnicze znaczenie.