Zaskakujące odkrycie. Jesteś tym, co jadły twoja mama i babcia?

21

Najnowsze badania wykazują, że dieta matki może mieć wpływ zarówno na zmiany metaboliczne, jak i mózgowe u jej potomstwa. Ten wpływ przebadali naukowcy z Australii. Ich zdaniem zależność może sięgać nawet naszych babć.

Zaskakujące odkrycie. Jesteś tym, co jadły twoja mama i babcia?
Naszym babciom zawdzięczamy więcej, niż się nam wydaje! (Pixabay)

Już w 1909 roku naukowcy zainteresowali się wpływem diety matki na metabolizm potomstwa. Badania przeprowadzano na jedwabnikach. Z czasem wpływ środowiska matki na płód zaobserwowano także u innych gatunków zwierząt, także ludzi.

Jednak czy to możliwe, żeby dieta nawet naszych babć miała na nas wpływ? Naukowcy z Australii postanowili to sprawdzić na podstawie samic wolno żyjących niepasożytniczych nicieni Caenorhabditis elegans.

Paradoksalnie wyniki mogą być znaczące także dla gatunku ludzkiego, gdyż mamy sporo genów wspólnych z C.elegans. Samice tego gatunku poprzez swoje pożywienie wyposażają swoje młode w dodatkową ochronę mózgu. Reaguje ona na jedzenie przez potomstwo określonego rodzaju pożywienia. Kształtuje się to w okresie życia płodowego i zostaje już z potomstwem po urodzeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sekret długowieczności. Najnowsze badania włoskich naukowców

Zmiany utrzymywały się przez następne pokolenia

Naukowcy sięgnęli po określone substancje, którymi zaczęli karmić larwy glisty. Był to kwas ursolowy, który naturalnie występuje w jabłkach i ziołach. Okazało się, że osobniki, które przyjmowały określone dawki tego kwasu, są w pewnym stopniu chronione przez załamaniem komunikacji neuronowej.

Wstępne badania wykazały, że może się on przedostać z jelit matki do jej jaj w macicy. Zwiększenie poziomu tego tłuszczu u larw robaków prowadziło do zajścia znacznych zmian metabolicznych, które w dodatku utrzymywały się nie tylko przez cały okres rozwoju tych robaków, ale też przez kilka następnych pokoleń.

Oznacza to, że dieta matki może wpływać nie tylko na mózg ich potomstwa, ale potencjalnie na kolejne pokolenia - powiedział badacz biomedyczny Roger Pocock z Uniwersytetu Monash w Australii.

Co prawda badań nie przeprowadzono na ludziach, ale naukowiec Nicholas Burton zaznacza, że niska masa urodzeniowa wśród ludzi też jest często wynikiem niedoborów żywieniowych w okresie ciąży, co przekłada się na późniejsze ryzyko problemów metabolicznych i zdrowotnych. Wśród nich są m.in. choroby układu krążenia, czy też cukrzyca.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić