oprac. Marta Kutkowska| 

Oto największy błąd w gotowaniu jajek. Nigdy go nie popełniaj

264

Wielkanoc to tradycyjnie czas, gdy na naszych stołach królują jajka w każdej postaci. Nawet doświadczonej gospodyni zdarza się, że podczas gotowania skorupka pęka i białko rozlewa się w garnku. Chcesz uniknąć marnotrawstwa? Zastosuj te triki doświadczonych kucharzy i naszych babć.

Oto największy błąd w gotowaniu jajek. Nigdy go nie popełniaj
Oto największy błąd w gotowaniu jajek (123RF)

Wydawać by się mogło, że nie ma w kuchni nic łatwiejszego niż ugotowanie jajka. Przecież nawet mało doświadczony kucharz potrafi przygotować jajecznicę. Tymczasem, ten składnik potrafi przysporzyć kłopotów nawet szefom kuchni. Naucz się tych prostych trików, by gotować jajka jak mistrz.

Pęknięta skorupka? A to pech

Chcesz przygotować idealne śniadanie? Tymczasem jajka odmawiają posłuszeństwa i pękają podczas gotowania... Na pewno popełniłeś ten błąd.

Pamiętaj, żeby nie wrzucać do gorącej wody jajek, które dopiero co wyjąłeś z lodówki. Daj jajkom chwile na kuchennym blacie, zanim wrzucisz je do wrzątku. W ten sposób zniwelujesz różnicę temperatur, która może powodować pękanie skorupki.

Triki kucharzy i… naszych babć

Chcesz mieć pewność, że skorupka nie pęknie? Nakłuj zaokrągloną końcówkę jajka pinezką lub wykałaczką. Zmniejszysz w ten sposób ciśnienie w jajku.

Świetny sposób na gotowanie jajek stosowały także nasze babcie. Dodaj do gotującej się wody łyżkę soku z cytryny. To ochroni skorupkę przed uszkodzeniem.

Zabrakło cytryny? Zastąp ja octem. Sytuacje powinna też uratować zwykła, kuchenna sól.

Perfekcyjne jajko na twardo? Gotuj je 8 minut od momentu wrzenia. Wolisz półpłynne żółtko? Wyjmij jajko po ok. 3 minutach.

Zobacz także: Ks. Leszek Gęsiak: spowiedź przed świętami tylko w sposób tradycyjny
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić