o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
Marta Kutkowska
|

Oto największy błąd w gotowaniu jajek. Nigdy go nie popełniaj

99
Podziel się

Wielkanoc to tradycyjnie czas, gdy na naszych stołach królują jajka w każdej postaci. Nawet doświadczonej gospodyni zdarza się, że podczas gotowania skorupka pęka i białko rozlewa się w garnku. Chcesz uniknąć marnotrawstwa? Zastosuj te triki doświadczonych kucharzy i naszych babć.

Oto największy błąd w gotowaniu jajek. Nigdy go nie popełniaj
Oto największy błąd w gotowaniu jajek (123RF)
bEiLJFMB

Wydawać by się mogło, że nie ma w kuchni nic łatwiejszego niż ugotowanie jajka. Przecież nawet mało doświadczony kucharz potrafi przygotować jajecznicę. Tymczasem, ten składnik potrafi przysporzyć kłopotów nawet szefom kuchni. Naucz się tych prostych trików, by gotować jajka jak mistrz.

Pęknięta skorupka? A to pech

Chcesz przygotować idealne śniadanie? Tymczasem jajka odmawiają posłuszeństwa i pękają podczas gotowania... Na pewno popełniłeś ten błąd.

Pamiętaj, żeby nie wrzucać do gorącej wody jajek, które dopiero co wyjąłeś z lodówki. Daj jajkom chwile na kuchennym blacie, zanim wrzucisz je do wrzątku. W ten sposób zniwelujesz różnicę temperatur, która może powodować pękanie skorupki.

bEiLJFMD

Triki kucharzy i… naszych babć

Chcesz mieć pewność, że skorupka nie pęknie? Nakłuj zaokrągloną końcówkę jajka pinezką lub wykałaczką. Zmniejszysz w ten sposób ciśnienie w jajku.

Świetny sposób na gotowanie jajek stosowały także nasze babcie. Dodaj do gotującej się wody łyżkę soku z cytryny. To ochroni skorupkę przed uszkodzeniem.

bEiLJFMJ

Zabrakło cytryny? Zastąp ja octem. Sytuacje powinna też uratować zwykła, kuchenna sól.

Perfekcyjne jajko na twardo? Gotuj je 8 minut od momentu wrzenia. Wolisz półpłynne żółtko? Wyjmij jajko po ok. 3 minutach.

Zobacz także: Ks. Leszek Gęsiak: spowiedź przed świętami tylko w sposób tradycyjny
bEiLJFNe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(99)
Marek
2 miesiące temu
Gotowanie na serio? Czy dla jaj?
Tomy
2 miesiące temu
Na miękko pół na pół tak najbardziej lubię to gotuję 5 a minutkę dłużej to już można sobie perfekcyjnie zjeść na twardo
Swój
2 miesiące temu
Gdzie są Ci telewizyjni mistrzowie patelni i gara. Co oni na to?
bEiLJFNf
Dziadek Siane...
3 miesiące temu
No to co powiecie na chiński przysmak-jaja herbaciane, które w sumie gotuję się ok. 3 godziny? Pycha.
zawsze najwię...
3 miesiące temu
Co za pipcenie. Ja jeszcze nigdy nie wrzucałem jajka prosto z lodówki do wrzącej wody. Zawsze najpierw władam jajka do pustego garnka potem zalewam zimną wodą prosto z kranu i stawiam na kuchence. Tylko kretyn wkłada jajka do wrzątku, to tytko pisanie na sranie. kto wymyślił takie duperelstwo. te portale to wymyślają różne idiotyzmy aby tylko ludzie klikali. najgłupsze kretynizmy to wypisuje Onet i im podobne portale. opozycyjne. Pamiętacie gdy pisali kiedyś żeby kurczaków nie opłukiwać pod kranem, tylko wkładać prosto do garnka i gotować. A teraz mamy jajowary.
`paolo
3 miesiące temu
Jak zwykle najmądrzejsi redaktorzy w Polsce. Przestańcie wypisywać bzdury
123
3 miesiące temu
Wszystko to gówno prawda i nie działa. Dzisiejsze jajka mają skorupkę cienką jak pergamin. Jajka które kiedyś kupowałam od sąsiadki której kury były wolne i biegały gdzie oczy poniosą miały piękne, ogromne jajka z pomarańczowym żółtkiem a skorupka była pancerna. Można było włożyć jajka do wiadra i wypełnić po brzegi i wieźć setki kilometrów i żadne nawet nie pękło. Można je było ściskać a rozbić było trudno. Dzisiaj pod wpływem ciężaru jajko jest zmiażdżone. Teraz żywność to zwykła trucizna i rząd na to pozwala. Zaczęło się od lewicy która pozwoliła na zniesienie polskich regulacji i zezwoliła na wszelkie możliwe trucizny których w unii już nikt nie stosuje. Brawo rzady-wszystkie po pazerne i zbrodnicze.
wjki
3 miesiące temu
Ja gotuje pół godziny i ciągle mam twarde!
ZYBI
3 miesiące temu
ALE JAJA🥗🐱
Jaro Aleks
3 miesiące temu
Gotowałem 30 minut i wciąż były twarde! Chyba były jakieś stare...
ewa
3 miesiące temu
a ja tam lubię jajka na gorąco i kiełbasę na stojąco
Jan
3 miesiące temu
To jest Szkoła Gotowania Zdalna
JaKa
3 miesiące temu
Zalewa się jajka zimna wodą, wsypuje soli i gotuje na tzw. wolnym ogniu. Wielka mi filozofia! Jak chcesz na miękko to wyjmij zaraz po zagotowaniu, jak na półtwardo, to poczekaj jeszcze minutę albo dwie, itd. itd.
bEiLJFMX
5,5 min
3 miesiące temu
Jajko po trzech minutach ma nie tylko płynne żółtko ale i białko. Ja pie... kto pisze takie głupoty.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić