Ciasto milionera. Obłędnie pyszny deser

18

Ciasto milionera to połączenie kruchego ciasta, karmelu i rozpływającej się w ustach czekolady. Bardzo proste danie, ale z bogatym smakiem. Zobaczcie, jak je przygotować.

Ciasto milionera. Obłędnie pyszny deser
Ciasto milionera - zdjęcie ilustracyjne (Getty Images)

Ciasto milionera, znane także jako caramel shortbread lub millionaire's shortbread, pochodzi ze Szkocji. Składa się z trzech warstw: maślanego kruchego spodu, słodkiego karmelu oraz czekolady. Może być podawane w formie zwykłego ciasta lub batoników, które są doskonałą przekąską.

Do przygotowania tego ciasta potrzeba dużo kajmaku. Najlepiej przygotować go samemu. Wystarczy przez około 2-3 godziny gotować puszkę mleka skondensowanego. Można także wybrać gotowy kajmak w puszcze o różnych smakach, np. orzecha lub kokosa.

Ciasto milionera. Składniki

Składniki na kruchy spód:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
  • 50 g jasnego i miałkiego brązowego cukru.

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej (może być gotowa, o różnych smakach, np. czekolady, kokosa czy orzecha).

Masa czekoladowa:

  • 170 g mlecznej czekolady (można połączyć ją z gorzką),
  • 3-4 łyżki masła.

Ciasto milionera. Sposób wykonania

  • Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem.
  • Dodaj zimne posiekane masło i wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut.
  • Na upieczony i lekko przestudzony spód wyłóż masę kajmakową.
  • Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.
  • Polewę czekoladową lekko przestudź (nie może być zbyt ciepła, żeby nie rozpuściła kajmaku).
  • Na kajmak wylej polewę czekoladową.
  • Ciasto wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.

Gotowe, smacznego! Jeśli nie jesteś fanem bardzo słodkich ciast, czekoladę mleczną zastąp czekoladą gorzką. Warto wybrać czekoladę lepszej jakości, dzięki której warstwa wierzchnia będzie błyszcząca i krucha. Ciasto milionera najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc. Jeśli ci się spodobało, koniecznie wypróbuj także przepisy na pumpkin spice latte oraz bezę Pavlovej.

Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto makowe z jabłkami i masą kokosową
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić