aktualizacja 

Deserowy hit PRL-u. Przepis na "ziemniaczki", które obudzą wspomnienia

5

Ach ta kuchnia PRL-u. Mało składników, mało dodatków, szybki czas przygotowania i niebiański smak. Tak w skrócie można ją podsumować. A ciasteczka ziemniaczki? To prawdziwa bomba! Są tak pyszne, że na jednym się nie skończy...

Deserowy hit PRL-u. Przepis na "ziemniaczki", które obudzą wspomnienia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasteczka ziemniaczki to jedne z prostszych "ciastek", które są przygotowywane głównie z resztek ciast. Są mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. I jakie łatwe i szybkie w wykonaniu... Nic, tylko robić!

Ciasteczka ziemniaczki. Składniki:

  • 3 paczki herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki dżemu (np. śliwkowego)
  • rodzynki
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • kilka łyżek ulubionych orzechów
  • aromat rumowy (opcjonalnie)

Ciasteczka ziemniaczki. Wykonanie:

  • Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski (możemy też delikatnie pokruszyć je w blenderze).
  • W średniej misce łączymy mikserem masło i cukier puder, dodajemy herbatniki, kakao i posiekane orzechy, rodzynki, dżem oraz aromat rumowy – jeśli lubimy.
  • Wszystko łączymy na jednolitą masę.
  • Wkładamy na około 20 minut do lodówki, aż masa delikatnie stwardnieje.
  • Z gotowej kakaowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Obtaczamy je w wiórkach i układamy na talerzu lub w pojemniku.
  • Ciasteczka ziemniaczki schładzamy w lodówce przez kilka godzin (jeśli zależy nam na czasie, możemy umieścić je nawet w zamrażarce) - im są twardsze, tym lepsze.

Nietrudne, prawda? Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić