Dodaj ją do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś

19

Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Chrupkie i lekkie wiosną z młodych ziemniaków i świeżego kopru, albo solidne, w chłodniejszych miesiącach, z dodatkiem wzmacniającego organizm czosnku. By nieco odświeżyć tę tradycyjną potrawę w jesiennym sezonie, wystarczy sięgnąć po jeszcze jeden składnik.

Dodaj ją do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś
Odrobina startej dyni zmieni smak popularnych placków (Licencjodawca, wikimedia commons)

Na przełomie października wiele osób głowi się jak wykorzystać wnętrze z dyni, która została po obchodach Halloween. Zupa dyniowa się przejadła? Nie ma problemu. Gdy zabraknie nam inwencji, można wykorzystać skrawki dyni jako dodatek do masy na tradycyjne placki ziemniaczane.

Dynia w plackach ziemniaczanych urozmaici ich smak oraz doda żywego koloru wyblakłej, burej masie z ziemniaków. I uwaga: ta drobna, ale istotna zmiana koloru placków ziemniaczanych, może znacząco wpłynąć na ich odbiór przez dzieci.

Najmłodsi miłośnicy kuchni często najpierw swoje posiłki zjadają oczami, dlatego szare, zwykłe placki nie zawsze wyglądają dla nich dostatecznie zachęcająco.

Placki ziemniaczane z dynią. Potrzebne składniki:

  • 4-5 większych ziemniaków
  • średnia cebula żółta
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dwie szklanki dyni ( wydrążony środek, ale dobrze sprawdzą się kawałki do starcia na tarce)
  • mąka pszenna
  • jajko
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła

Placki ziemniaczane z dynią. Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce do miski. Wymieszać z kawałkami dyni startej do podobnej jak ziemniak konsystencji. Cebulę poszatkować na drobno, dodać do masy.
  • Czosnek podobnie jak cebulę posiekać i dorzucić do miski. Wbić jajo i dokładnie wymieszać.
  • Mąkę przesiać na sitku, połączyć z resztą masy. Dodać przyprawy.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej. przy użyciu łyżki stołowej nabierać masę na placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z kleksem gęstej śmietany

Zobacz także: Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić