Dodaj ją do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś
Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Chrupkie i lekkie wiosną z młodych ziemniaków i świeżego kopru, albo solidne, w chłodniejszych miesiącach, z dodatkiem wzmacniającego organizm czosnku. By nieco odświeżyć tę tradycyjną potrawę w jesiennym sezonie, wystarczy sięgnąć po jeszcze jeden składnik.
Na przełomie października wiele osób głowi się jak wykorzystać wnętrze z dyni, która została po obchodach Halloween. Zupa dyniowa się przejadła? Nie ma problemu. Gdy zabraknie nam inwencji, można wykorzystać skrawki dyni jako dodatek do masy na tradycyjne placki ziemniaczane.
Dynia w plackach ziemniaczanych urozmaici ich smak oraz doda żywego koloru wyblakłej, burej masie z ziemniaków. I uwaga: ta drobna, ale istotna zmiana koloru placków ziemniaczanych, może znacząco wpłynąć na ich odbiór przez dzieci.
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Najmłodsi miłośnicy kuchni często najpierw swoje posiłki zjadają oczami, dlatego szare, zwykłe placki nie zawsze wyglądają dla nich dostatecznie zachęcająco.
Placki ziemniaczane z dynią. Potrzebne składniki:
- 4-5 większych ziemniaków
- średnia cebula żółta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dwie szklanki dyni ( wydrążony środek, ale dobrze sprawdzą się kawałki do starcia na tarce)
- mąka pszenna
- jajko
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- ulubione zioła
Placki ziemniaczane z dynią. Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce do miski. Wymieszać z kawałkami dyni startej do podobnej jak ziemniak konsystencji. Cebulę poszatkować na drobno, dodać do masy.
- Czosnek podobnie jak cebulę posiekać i dorzucić do miski. Wbić jajo i dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać na sitku, połączyć z resztą masy. Dodać przyprawy.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. przy użyciu łyżki stołowej nabierać masę na placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z kleksem gęstej śmietany
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące