Dodaj kilka do dżemu z pigwy. Podkręcisz smak

Dżem z pigwy to nie tylko smaczny dodatek do śniadania, ale także źródło cennych witamin. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy przysmak, który wzbogaci twoją kuchnię i wzmocni odporność.

x
Źródło zdjęć: © getty images | Michael Moeller
Małgorzata Badur

Pigwa to owoc, który nie nadaje się do spożycia na surowo ze względu na swoją twardość i cierpki smak. Jednak po odpowiedniej obróbce termicznej staje się doskonałym składnikiem dżemów, konfitur i innych przetworów. Dzięki wysokiej zawartości witamin C B i A, a także minerałów takich jak cynk, magnez i potas, dżem z pigwy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Jakie owoce wybrać na dżem?

Aby przygotować dżem z pigwy, warto wybrać owoce o intensywnie żółtej barwie, które są najlepsze do przetworów. Pigwa dojrzewa pod koniec września i na początku października, a idealne owoce można zbierać nawet po pierwszych przymrozkach, co nadaje im delikatniejszy smak.

Zerwane owoce pigwy można przechowywać przez kilka tygodni w dobrze wentylowanym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przed przystąpieniem do przygotowania dżemu, pigwy należy umyć, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.

Dżem z pigwy. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • sok z cytryny
  • 125 ml wody

Jak zrobić dżem z pigwy? Pokrojone owoce wrzuć do garnka, dodaj cukier, wodę, cynamon, goździki oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, regularnie mieszając owoce, aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie wyjmij cynamon i goździki. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw do góry dnem.

Do czego podawać dżem z pigwy?

Dżem z pigwy można wykorzystać na wiele sposobów – doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, nadając jej aromatyczny i lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu jest naturalną alternatywą dla cytryny. Może być także smacznym uzupełnieniem deserów, np. naleśników, gofrów, tostów czy ciast drożdżowych, a nawet składnikiem kruchych ciasteczek i babeczek.

Wyrazisty smak pigwy świetnie komponuje się również z serami, zwłaszcza pleśniowymi i dojrzewającymi, stanowiąc elegancki dodatek do deski serów. Co więcej, dżem z pigwy można podawać do mięs, jako słodko-kwaśny akcent wzbogacający smak dań obiadowych.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę