Dodaj kilka do dżemu z pigwy. Podkręcisz smak
Dżem z pigwy to nie tylko smaczny dodatek do śniadania, ale także źródło cennych witamin. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy przysmak, który wzbogaci twoją kuchnię i wzmocni odporność.
Pigwa to owoc, który nie nadaje się do spożycia na surowo ze względu na swoją twardość i cierpki smak. Jednak po odpowiedniej obróbce termicznej staje się doskonałym składnikiem dżemów, konfitur i innych przetworów. Dzięki wysokiej zawartości witamin C B i A, a także minerałów takich jak cynk, magnez i potas, dżem z pigwy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Jakie owoce wybrać na dżem?
Aby przygotować dżem z pigwy, warto wybrać owoce o intensywnie żółtej barwie, które są najlepsze do przetworów. Pigwa dojrzewa pod koniec września i na początku października, a idealne owoce można zbierać nawet po pierwszych przymrozkach, co nadaje im delikatniejszy smak.
Zerwane owoce pigwy można przechowywać przez kilka tygodni w dobrze wentylowanym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przed przystąpieniem do przygotowania dżemu, pigwy należy umyć, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Dżem z pigwy. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg pigwy
- 1 kg cukru
- laska cynamonu
- 6 goździków
- sok z cytryny
- 125 ml wody
Jak zrobić dżem z pigwy? Pokrojone owoce wrzuć do garnka, dodaj cukier, wodę, cynamon, goździki oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, regularnie mieszając owoce, aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie wyjmij cynamon i goździki. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw do góry dnem.
Do czego podawać dżem z pigwy?
Dżem z pigwy można wykorzystać na wiele sposobów – doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, nadając jej aromatyczny i lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu jest naturalną alternatywą dla cytryny. Może być także smacznym uzupełnieniem deserów, np. naleśników, gofrów, tostów czy ciast drożdżowych, a nawet składnikiem kruchych ciasteczek i babeczek.
Wyrazisty smak pigwy świetnie komponuje się również z serami, zwłaszcza pleśniowymi i dojrzewającymi, stanowiąc elegancki dodatek do deski serów. Co więcej, dżem z pigwy można podawać do mięs, jako słodko-kwaśny akcent wzbogacający smak dań obiadowych.