Dziś święto polskiej żywności. Przepis na tradycyjny piróg biłgorajski

Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia. To właśnie pod koniec sierpnia stragany uginają się od polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. To idealna okazja, aby odkryć regionalne polskie potrawy. Spróbuj przepisu na tradycyjny piróg biłgorajski.

Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na LubelszczyźniePiróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubelszczyźnie
Źródło zdjęć: © Twitter

Piróg biłgorajski to potrawa rodem z Biłgoraja, ale popularna na całej Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i podsmażany na patelni i podawany ze śmietaną.

Piróg biłgorajski jest przygotowywany na dwa sposoby, jedni pieką farsz w cieście, inni bez. Sam sprawdź, która wersja bardziej przypadnie Ci do gustu.

Przepis na piróg biłgorajski. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 gram masła
  • 10 gram drożdży
  • pół szklanki śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • 350 g ziemniaków
  • 150 g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól

Czytaj także: Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś

Przepis na piróg biłgorajski. Sposób wykonania:

  • Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać suchą kaszę, dodać smalec (może być ze skwarkami) i razem dokładnie wymieszać, przykryć na kilka minut. Do przestygniętego farszu dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać
  • W misce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia
  • Masło posiekać z mąką
  • Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto
  • 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy
  • Na ciasto wyłożyć farsz i wyrównać łyżką
  • Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym
  • Piec około 1 godzinę i 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać na zimno pokrojony w plastry lub podsmażać na patelni na maśle. Można jeść ze śmietaną lub kefirem. Smacznego.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę