Dziś święto polskiej żywności. Przepis na tradycyjny piróg biłgorajski

Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia. To właśnie pod koniec sierpnia stragany uginają się od polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. To idealna okazja, aby odkryć regionalne polskie potrawy. Spróbuj przepisu na tradycyjny piróg biłgorajski.

Piróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na LubelszczyźniePiróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem na Lubelszczyźnie
Źródło zdjęć: © Twitter

Piróg biłgorajski to potrawa rodem z Biłgoraja, ale popularna na całej Lubelszczyźnie. Przygotowywany na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i podsmażany na patelni i podawany ze śmietaną.

Piróg biłgorajski jest przygotowywany na dwa sposoby, jedni pieką farsz w cieście, inni bez. Sam sprawdź, która wersja bardziej przypadnie Ci do gustu.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Przepis na piróg biłgorajski. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 gram masła
  • 10 gram drożdży
  • pół szklanki śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • 350 g ziemniaków
  • 150 g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól

Czytaj także: Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś

Przepis na piróg biłgorajski. Sposób wykonania:

  • Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać suchą kaszę, dodać smalec (może być ze skwarkami) i razem dokładnie wymieszać, przykryć na kilka minut. Do przestygniętego farszu dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać
  • W misce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia
  • Masło posiekać z mąką
  • Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto
  • 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy
  • Na ciasto wyłożyć farsz i wyrównać łyżką
  • Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym
  • Piec około 1 godzinę i 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać na zimno pokrojony w plastry lub podsmażać na patelni na maśle. Można jeść ze śmietaną lub kefirem. Smacznego.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"