Idealne na tłusty czwartek! Przepis na amerykańskie lane faworki

9

Zbliża się tłusty czwartek i ostatnie dni karnawału, trzeba więc ten czas uczcić! Chcesz przygotować coś oryginalnego, gdy wszyscy goście przyniosą pączki? Zrób szybkie lane faworki. W USA to rarytas!

Idealne na tłusty czwartek! Przepis na amerykańskie lane faworki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – szybkie lane faworki! Są niezwykle chrupiące, słodkie i pyszne. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa. Palce lizać!

Szybkie lane faworki. Składniki:

  • jajka ekologiczne (rozmiar L) – 3 szt.
  • laska wanilii – 1 szt.
  • cukier puder – 2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy – 150 ml
  • mąka pszenna tortowa – 220 g
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • whisky – 20 ml
  • olej rzepakowy – 500 ml
  • cukier puder – do oprószenia faworków
  • sól –  szczypta

Szybkie lane faworki. Wykonanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem.
  • Dodajemy nasionka z laski wanilii.
  • Białka przelewamy do osobnej miski.
  • Do żółtek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
  • Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko się napowietrzy.
  • Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.
  • Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.
  • Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach.
  • Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
  • Po dodaniu białek powinniśmy uzyskać lekko płynne, puszyste ciasto.
  • Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.
  • Jeśli nie mamy worka cukierniczego, w tym kroku możemy wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
  • Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.
  • Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Wyławiamy ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić