Idealny sos grzybowy. Ewa Wachowicz zdradza przepis
Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do makaronu, ryżu lub pieczywa. Doskonale smakuje też osobno. Jeśli po spacerze po lesie masz nadmiar grzybów, spróbuj przyrządzić z nich sos. Swój sprawdzony przepis podała Ewa Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Idealnym przepisem na sos grzybowy podzieliła się Ewa Wachowicz. Prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznała, że uwielbia zbierać grzyby, z których później można przygotować przepyszny sos.
Wracając z lasu z koszykiem pełnym grzybów, nie mogę się powstrzymać, aby przynajmniej z części nie zrobić sosu grzybowego. Taki sos zajadamy solo, z domowym chlebem, ale idealnie nadaje się też do makaronów, placków ziemniaczanych czy gołąbków - powiedziała Ewa Wachowicz.
Sos grzybowy. Potrzebne składniki:
- 300 g leśnych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 150 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Sos grzybowy. Sposób przygotowania:
- cebulę pokrój w cienkie paski lub drobną kostkę
- na patelni rozgrzej masło
- na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę
- gdy cebula się zeszkli dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby
- na patelnię dorzuć pokrojony w plasterki czosnek
- wszystko dobrze wymieszaj i podlej winem
- gdy alkohol odparuje sos dopraw solą i pieprzem
- wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z gazu
- gotowy sos podawaj z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub ryżem
Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Źródło artykułu: o2pl