Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wielu robi ten błąd

Kurki to jedne z najbardziej cenionych grzybów w polskiej kuchni, jednak pojawiający się czasem ich gorzki smak może zniechęcić nawet największych miłośników grzybów. Dowiedz się, jak przygotować kurki, by cieszyć się ich pełnym aromatem bez nieprzyjemnej goryczki.

x
Źródło zdjęć: © Getty Imges | George Clerk
Małgorzata Badur

Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, to prawdziwy skarb polskich lasów. Ich delikatny smak i aromat sprawiają, że są chętnie wykorzystywane w kuchni. Niestety, czasami mogą nabierać gorzkiego posmaku, co zniechęca do ich spożycia. Przyczyny tego zjawiska są różnorodne, ale istnieją sprawdzone metody, które pozwalają uniknąć tego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie

Dlaczego kurki robią się gorzkie?

Gorzki smak kurek często wynika z warunków, w jakich zostały zebrane. Susza i upały mogą wpływać na ich smak, sprawiając, że stają się mniej przyjemne dla podniebienia. Bardziej gorzkie kurki rosną w lasach iglastych oraz na mchu. Dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na miejsce i czas zbioru tych grzybów.

Kolejnym powodem pojawiania się gorzkiego smaku kurek jest ich nieodpowiednie przechowywanie, zwłaszcza po zamrożeniu. Goryczka najczęściej pojawia się w kurkach mrożonych, jeśli nie zostaną odpowiednio przygotowane przed zamrożeniem.

Inną przyczyną gorzkiego posmaku kurek może być smażenie ich na dużej ilości oleju lub oliwy.

Co zrobić, by kurki nie były gorzkie?

Aby uniknąć gorzkiego posmaku, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie kurek przed ich obróbką. Dokładne czyszczenie to podstawa – kurki należy delikatnie oczyścić z piasku i innych zanieczyszczeń, najlepiej za pomocą miękkiej szczoteczki. Blanszowanie przed mrożeniem to kolejny krok, który pozwala zachować ich smak i konsystencję. Krótkie sparzenie we wrzącej wodzie eliminuje goryczkę i sprawia, że kurki są gotowe do dalszej obróbki.

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Kolejnym sposobem jest smażenie kurek na suchej patelni lub na maśle klarowanym. Smażenie na maśle nadaje kurkom wyjątkowy smak i sprawia, że są chrupkie. Przed smażeniem najlepiej nie dodawać wody, bowiem kurki puszczą sok i staną się gumowate.

Jak uratować gorzkie kurki?

Gdy danie jest już gotowe, a goryczka nadal jest wyczuwalna, można sięgnąć po składniki, które pomogą zneutralizować lub zamaskować niepożądany smak. Doskonale sprawdzą się tutaj słodka cebula, świeży czosnek, natka pietruszki, słodka papryka, a także takie dodatki, takie jak śmietanka, maślanka czy masło.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków